«Ми знищимо підводний човен, але пізніше». Нові цілі спецпідрозділу «Group 13» ГУР МО України

Морський дрон Магура і вражені ними цілі Чорноморського флоту Росії (колаж)

Морські дрони – український винахід, який змінив формат ведення війни на морі. Дрон Magura V5 – головна зброя на морі Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України. Зокрема, на рахунку спецпідрозділу «Group 13» зо два десятки вдалих атак по кораблях Чорноморського флоту Росії. Серед російських втрат : ракетний катер «Івановець», десантний корабель «Цезар Куніков», розвідувальний корабель «Іван Хурс», швидкісні катери «Тунець» та «РІФ-75». Спецпідрозділ «Group 13» називають «мисливцями за російськими кораблями». Хто вони? Як вистежують свої цілі та про яку ціль мріють знищити зараз?

Спецпідрозділ «Group 13»

Водолаз спускає морський дрон Magura V5 на воду. Командир «Group 13» стає за пульт керування безпілотником, аби показати, на що той здатний. Інформацію про себе він не розкриває. Усе, що про нього відомо – це його позивний «Тринадцятий». Звідси і назва спецпідрозділу «Група тринадцять».

«Просто щасливе число. Просто подобається. Без якихось там прихованих мотивів», – пояснює командир.

«Тринадцятий», командир спецпідрозділу «Group 13» ГУР МО України

Він один із тих, хто створював групу з нуля. Це зараз їх називають «мисливцями за російськими кораблями», а ще рік тому, згадує командир, окрім ідеї у них нічого не було.

Тільки на третій раз ми змогли його вразити
«Тринадцятий», командир «Group 13»

«Це була певна авантюра йти на роботу, яку ти не знаєш як почати і ніхто не знає, бо ні в кого такого не було. Був я і ще декілька людей і в нас був кабінет метрів 5 квадратних. У нас більше нічого не було. Зараз це потужний підрозділ, який під прапором ГУР дає результати», – каже «Тринадцятий», командир спецпідрозділу «Group 13» ГУР МО України.

Командир вправно керує безпілотником: один джойстик відповідає за курс, інший – за швидкість. Через монітори пілот слідкує за ситуацією на воді: на дроні є дві камери. Він отримує інформацію про стан бойової частини, координати та швидкість. Бачить мапу маршруту свого та інших бортів, які беруть участь у спецоперації.

Морський дрон Magura V5 ГУР МО України

У нас немає власного флоту і ми не можемо покласти велику кількість життів
«Шарк», офіцер ГУР

Від дня створення спецпідрозділу – наприкінці лютого 2023 року – і до першої вдалої атаки минуло лише три місяці.

Першою ціллю «Тринадцятого» і загалом ГУР торік 24 травня став російський розвідувальний корабель «Іван Хурс». Це сучасний корабель, оснащений різноманітними комплексами радіотехнічної розвідки, радіоелектронної боротьби та системами зв'язку для забезпечення управління флотом.

Спецпризначенці його вистежили за 140 км на північний схід від протоки Босфор. Корабель переслідували близько шести годин. Російські військові намагались відбити атаку, з трьох бортів до цілі дійшов лише дрон «Тринадцятого».

«Тоді я атакував його тричі, але він у мене втрачав зв'язок перед самим входом на ураження. Тобто, перший раз заходжу на атаку майже вже фініш – зв'язок втратився. Потім відновився, я зовсім з іншої сторони. Знов беремо борт, знову точно так само відбувається. І тільки на третій раз ми змогли його вразити. Емоції тоді були двоякі, бо якби з одної сторони – це була радість, з другої сторони – він не потонув, було шкода, але це були перші кроки», – згадує «Тринадцятий».

Морський дрон Magura V5 атакує російський розвідувальний корабель «Іван Хурс»

Польські науковці назвали безпілотник Magura V5 найефективнішим в російсько-українській війні. Вони опублікували результати свого дослідження, в якому порівнюють Magura з іншими дронами: «Микола», «Мамай», Sea baby, «Марічка» та «ТОЛОКА».

Завдяки морському дрону Magura V5 спецпризначенцям ГУР вдалося вразити найбільшу кількість – 18 кораблів Чорноморського флоту Росії, 9 – було знищено.

Було влучання по гелікоптеру. На жаль, він здійснив аварійну посадку
«Шарк», офіцер ГУР

«Ми розуміли, що потрібно шукати зовсім інші способи щодо враження Чорноморського флоту РФ, тому що у нас немає власного флоту і ми не можемо покласти велику кількість життів заради того, щоб забезпечити безпеку в Чорноморському регіоні. Тому були прийняті рішення щодо створення програми безпілотних морських засобів», – додає «Шарк», офіцер ГУР МО України.

Нова задача – контроль неба

На борту безпілотника в червні цього року вперше зафіксовано ракету «Р-73». Це одна з нових модифікацій Magura V5.

«Р-73» – це керована ракета радянського виробництва класу «повітря-повітря» малого радіусу дії з інфрачервоною системою самонаведення. Початково призначена для використання на винищувачах. «Шарк» каже, що такі установки вже застосовували неодноразово.

«Тоді якраз після запуску було влучання по гелікоптеру. На жаль, він здійснив аварійну посадку», – додає «Шарк», офіцер ГУР МО України.

«Шарк», офіцер ГУР МО України

Одна з мрій – це гелікоптер, літак. Ми теж до неї прийдемо. Ми дуже близько
«Тринадцятий», командир «Group 13»

Російська авіація – одна з найбільших загроз та перепон для українських надводних дронів у Чорному морі. Тож ще одне завдання Головного управління розвідки – це контролювати небо над морем за допомогою дронів.

Наявність морських дронів із системами протиповітряної оборони на саміті платформи United 24 підтвердив керівник ГУР – Кирило Буданов.

«Пішли шляхом встановлення нових систем на ці вже роботизовані, перш за все, морські платформи. Так з’явились морські дрони для боротьби з повітряними цілям, з’являються системи для нанесення ударів по узбережжю, по невеликим надводним цілям, тож все це буде розвиватись і надалі. Система модернізується, технології освоюються, з'являються нові технології. З часом ми побачимо, мабуть, повну домінацію безекіпажних морських суден над звичайними бойовими кораблями. Як мінімум в закритих акваторіях або в напівзакритих, таких як Чорне море, як Середземне море і так далі. Це точно шлях розвитку», – заявив Кирило Буданов, керівник ГУР МО України.

«Ми зараз дійсно працюємо над тим, щоб обладнати наші борти зенітно-ракетними комплексами. І, до речі, одна з мрій – це гелікоптер, літак. Ми теж до неї прийдемо. Ми дуже близько», – додає «Тринадцятий».

Морський дрон Magura V5 ГУР МО України

Іще одна з цілей та мрій «Group 13» – знищити російський підводний човен. Командир групи каже, це їм це до снаги.

«Та ми це зробимо, тільки трошки пізніше. Він не все життя ходить під водою. Він поверху також ходить. Його просто зловимо. «Котова» ми теж зловити не могли, але зловили, зловили. Тут треба трошки довше попрацювати і підготуватися гарно. Можливо, ще треба трошки везіння», – посміхається командир.

  • 3 серпня Генеральний штаб Збройних сил України заявив про ураження напередодні під час ракетної атаки низки російських військових об'єктів в анексованому Криму. У списку – підводний човен «Ростов-на-Дону», який проходив ремонт після удару ЗСУ у вересні 2023 року.
  • Україна за час повномасштабної війни вже змогла пошкодити та знищити 28 кораблів російського Чорноморського флоту Росії, а решту кораблів Росія була вимушена передислокувати на дальні бази.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Війна може завершитися непередбачувано»: американські генерали та безпекові експерти критикують США та НАТО
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дрони зі штучним інтелектом: як вони змінюють хід війни
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Знищені ракети для «Градів» та «Іскандерів» у Торопці: як це може вплинути на перебіг війни