Нова Єврокомісія: посилення ролі країн Балтії на тлі невизначеності щодо майбутнього розширення ЄС

Урсула фон дер Ляєн представляє новий склад Єврокомісії в Страсбурзі. 17 вересня 2024 року

Після деяких затримок і чималих проблем через, зокрема, меншу кількість жінок, ніж раніше, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня представила свою нову команду Європейської комісії на наступні п’ять років.

Скажімо так: великими переможцями є країни Балтії та Польща, які отримали потужні позиції. Про інші країни центральної та східної Європи так не скажеш. Подивимося, що буде з розширенням ЄС.

Зрозуміло, що Балтія здається близькою серцю фон дер Ляєн.

Звичайно, ми вже знали, що колишній прем’єрка Естонії Кая Каллас станеВверховним представником з зовнішньої політики ЄС.

Кая Каллас стане новою очільницею європейської дипломатії

Латвійський ветеран Валдіс Домбровскіс отримав важкий економічний портфель, незважаючи на постійні чутки про те, що він буде займатися розширенням ЄС у найближчі роки.

Колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубіліус був обраний для новоствореного портфеля з питань оборони. Головне, щоб портфель не був пустими, якщо не буде грошей ЄС на оборону.

Брюссель був зацікавлений у зміцненні оборонної промисловості континенту, особливо через триваючу війну в Україні. Але питання в тому, чи всі країни-члени справді зацікавлені в цьому.

Андрюс Кубілюс, прем’єр-міністр Литви у 1999 - 2000, 2008 - 2012 роках. Тепер він стане першим єврокомісаром з питань оборони і космосу

Нарешті, Пьотр Серафім, права рука польського прем’єр-міністра Дональда Туска, доторкнеться до крана грошей – бюджету. Отже, поки що досить вражаюче.

Але тоді настає черга явно західного ухилу у блоці. Іспанія відповідатиме за внутрішній ринок ЄС, Франція – за промислову стратегію, Ірландія – за юстицію, Люксембург – за прибутковий портфель сільського господарства, а Італія – за згуртованість – дійну корову ЄС, у якій гроші переказують із багатших до бідніших регіонів ЄС. Австрія, яка все більше хилиться вправо, отримала міграцію – справжній знак часу!

Інші єврокомісари зі Сходу

Звичайно, кандидат від Румунії Роксана Мінцату є одним із шести виконавчих віцепрезидентів. Це багато, але її зона відповідальності – «люди, навички та підготовленість», досить розпливчасті поняття.

Фон дер Ляєн зазначила, що Мінцату відповідатиме за освіту та соціальні права – питання, які в основному належать до компетенції національних урядів, а не Брюсселя.

Кандидат від Болгарії Катерина Захарієва займатиметься дослідженнями та інноваціями – ще однією сферою, у якій ЄС досить боязкий, а угорець Олівер Варгеї займатиметься здоров’ям і добробутом тварин, чимось, що стало більш важливим на європейській арені, особливо після Covid-19, але це ще не дуже важливий портфель.

Ходять чутки, що обидва вони ризикують зіткнутися зі скороченням, оскільки Європарламент незабаром розпочне слухання кандидатів, і вони, ймовірно, усунуть принаймні пару.

Представлення нового складу Єврокомісії у Страсбурзі 17 вересня 2024 року

Словаччина отримала торгівлю в епоху посилення протекціонізму, Чехія мала «міжнародне партнерство», яке ніхто точно не знає, що це означає, а Хорватія відповідає за південне сусідство – іншими словами, країни Північної Африки, які не можуть бути членами ЄС, але блок прагне укласти з ними угоди, щоб запобігти нелегальній імміграції.

Розширення ЄС

А як щодо розширення? Ця сфера стосується багатьох тих, хто сподівається на вступ до ЄС Західних Балкан, а також у східних країнах-кандидатах Грузії, Молдові та Україні. Це мало бути одним із пріоритетів нової Європейської комісії.

Що ж, цей портфель пішов до Словенії та Марти Кос – єдиного кандидата в члени Комісії, яка ще не була затвердженою її столицею, тому що опозиція в Любляні відклала це питання, оскільки роздратована тим, що першого кандидата від Словенії Томажа Весела відштовхнула фон дер Ляєн, оскільки вона шукала більше жінок у своїй команді.

Це навряд чи гучна підтримка розширення ЄС як політики, і Україна та Молдова сподівалися на когось більш високопоставленого і бажано з дружніших країн Балтії. Марта Кос також відповідатиме за східне сусідство, тобто Азербайджан, Вірменію та Білорусь. Питання в тому, скільки часу залишиться цій трійці.

Кос походить із колишньої Югославії і здається очевидним, що вона зосередиться на Західних Балканах. І в певному сенсі це має сенс, оскільки на даний момент багато країн того регіону просунулися далі, ніж Україна та Молдова, на шляху до ЄС, і вони відчували, що Брюссель дещо обійшов їх увагою в останні кілька років.

Але фон дер Ляєн сказала на представленні: «Вона (Кос) продовжить роботу над підтримкою України, продовженням відбудови та підтримкою країн-кандидатів на шляху до вступу».

Навряд чи Марта Кос буде такою ж суперечливою, як нинішній комісар з питань розширення Угорщини Олівер Варгеї, який явно наклав на цю роль дуже угорський відбиток.

Але все ще відчувається, що розширення не є головним у порядку денному в Брюсселі на найближчі роки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фон дер Ляєн оголосила склад Єврокомісії: портфель розширення у Словенії, угорець Варгеї опікуватиметься здоров’ям
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Країни ЄС попереджають МВФ про репутаційні ризики в разі відновлення співпраці з Росією
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фон дер Ляєн: Єврокомісія надасть Україні 40 млн євро на відновлення енергетики