Клімкін підтвердив, що зустріч глав МЗС «нормандської четвірки» відбудеться 16 лютого

Павло Клімкін

Зустріч «нормандської четвірки» на рівні міністрів закордонних справ відбудеться увечері 16 лютого в Мюнхені, заявив очільник МЗС України Павло Клімкін.

«Для мене головні речі – це безпека. Ситуація (на Донбасі – ред.) погіршується. Дедалі більше обстрілів з важкої зброї, особливо з важких мінометів. Ми впевнені, що це невипадково. Це робиться умисно, щоб показати, що ситуацію можна контролювати з тієї сторони. Буду говорити про звільнення наших заручників. Буду говорити про гуманітарну складову, оскільки те, що там відбувається, це жах», – сказав міністр.

Він зазначив, що зустріч відбудеться без міністра закордонних справ Франції, однак буде присутній його представник.

«Важливо, що зустріч сьогодні відбудеться. Мені необхідно представити наші ключові елементи. Чесно скажу: якогось прориву не очікую, але намагатимемося тиснути, як тільки можна», – заявив міністр.

Клімкін зазначив, що перед зустріччю в «нормандському форматі» планує поспілкуватися зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

«З ним буде тематика трохи інша, оскільки заручники – це фантастично важливо, зараз це все блокується... Підніму обов'язково питання про наших політичних ув'язнених, оскільки в рамках «нормандського формату» він завжди відмовляється обговорювати (це питання – ред.). Звичайно, буду говорити з ним про те, яким чином має виглядати миротворча місія», – сказав голова МЗС України.

16 лютого в Німеччині розпочинається Мюнхенська конференція з безпеки, яка триватиме до 18 лютого. Головним чином світові лідери планують обговорити конфлікти в Україні та Сирії, а також ядерні амбіції Північної Кореї.

Напередодні речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що питання проведення зустрічі в «нормандському форматі», до якого входять Україна, Росія, Німеччина і Франція, «опрацьовується».