Луценко заявляє, що Україна може продати так звані «вишки Бойка»

Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що Україна може продати дві так звані «вишки Бойка» – бурові установки для видобутку нафти і газу на чорноморському шельфі.

За його словами, суд наклав арешт на дві бурові установки, їх передали Агентству з повернення конфіскованих активів.

«Україна може продати вишки анексованого Криму. Очевидно, що ця сума буде не така висока, як могла би бути при повному контролі…», – заявив Луценко.

Прокуратура розслідує справу щодо багатомільйонної корупційної оборудки із закупівлі бурових веж за завищеною ціною, яка відома під назвою «Вишки Бойка». Фігурантами цієї справи, серед інших, є колишні заступники голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Сергій і Олександр Кацуби.

Перша бурова вежа для видобутку нафти й газу з шельфу Чорного моря була закуплена «Чорноморнафтогазом» у 2011 році. Журналісти ТВі і «Дзеркала тижня» довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою – у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів.

Тоді «Нафтогазом» керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати – заступник Бакуліна Сергій Кацуба, і член правління «Чорноморнафтогазу» Олександр Кацуба.

Упродовж президентства Віктора Януковича Юрій Бойко очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості, потім був призначений віце-прем’єром із питань енергетики.