Чорногорія стає 29-м членом НАТО

Прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович візьме участь в офіційній церемонії набуття його країною членства в НАТО у Вашингтоні

Чорногорія 5 червня офіційно стане 29-ю державою-членом НАТО. Офіційне набуття членства Чорногорії в НАТО відбудеться на церемонії в Державному департаменті США у Вашингтоні о 19:00 за Києвом, де планується участь генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберґа і прем’єр-міністра Чорногорії Душка Марковича.

Приєднання до організації країн Північноатлантичного договору відбувається на тлі тривалого тиску на цю балканську державу з боку Москви.

«Ми вітаємо прем’єр-міністра Марковича за нашим столом. Чорногорія стає 29-м членом нашої родини. Це є чітким сигналом, що двері НАТО залишаються відчиненими для держав, які поділяють наші цінності й бажають долучитися до найуспішнішого альянсу в історії», – заявив нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Прапор Чорногорії вперше вивісять біля штаб-квартири НАТО в Брюсселі 7 червня.

Наприкінці квітня парламент Чорногорії ратифікував угоду щодо членства в НАТО, що є історичним поворотом цієї країни у бік Заходу. Цьому протистояли Росія і проросійські політичні партії у Чорногорії.