Юнкер сподівається на завершення процесу ратифікації угоди з Україною до 13 липня

Жан-Клод Юнкер

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер подякував Сенату Нідерландів за голосування щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, і висловив сподівання, що процес ратифікації завершиться до саміту Україна-ЄС, запланованого на 13 липня.

«Сьогоднішнє голосування в нідерландському Сенаті дає важливий сигнал від Нідерландів і всього Європейського союзу нашим українським друзям: місце України – в Європі. Майбутнє України – це Європа. ... Наша угода про асоціацію, зокрема й компонент про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, тепер на крок ближча до ратифікації», – йдеться в заяві Жан-Клода Юнкера, оприлюдненій 20 травня на сайті Єврокомісії.

Голова Єврокомісії також наголосив, що Угода про асоціацію вже активізувала торгівлю між ЄС і Україною, підвищила добробут підприємців, допомогла ініціювати і реалізувати низку реформ в Україні і надала нові можливості як для Європейського союзу, так і для громадян України.

В Єврокомісії уточнили, що після сьогоднішнього голосування документ має підписати король Нідерландів, далі його мають опублікувати в Офіційному журналі країни, а також передати на зберігання до Генерального секретаріату ратифікаційні грамоти.

Після цього Європейському союзу необхідно доопрацювати процедури укладання Угоди і здати на зберігання свої документи про ратифікацію. Угода набуде чинності в перший день другого місяця після дати передання на зберігання останньої ратифікаційної грамоти або документа про затвердження.

30 травня Сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Це голосування є одним із завершальних етапів ратифікації Угоди.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, яка досі не схвалила угоду з Україною. Майбутнє документа було в невизначеності після того, як 61% учасників рекомендаційного референдуму в квітні 2016 року висловився проти угоди з Україною. При цьому в референдумі взяли участь лише понад 32% виборців, таким чином, долю угоди вирішили менш ніж 19,7% нідерландських виборців.

У лютому в Нідерландах нижня палата парламенту вже проголосувала за ратифікацію угоди. Перед цим уряд Нідерландів, всупереч результатам минулорічного референдуму, таки домігся на саміті ЄС у грудні минулого року ухвали символічної так званої «брюссельської декларації», що мала на меті заспокоїти критиків угоди.