Македонія: мітингувальники виступили проти нової правлячої коаліції і вимагали виборів

Учасники протесту біля будівлі представництва Європейського союзу в Скоп’є, столиці Македонії, 28 квітня 2017 року

Близько 2000 учасників протесту зібралися в Скоп'є 28 квітня з вимогою проведення нових виборів, це сталося наступного дня після того, як група протестувальників штурмувала парламент Македонії і побила лідерів нової правлячої коаліції.

Останні акції протесту, які були мирними, проводилися біля будівлі представництва Європейського союзу, який підтримав нову правлячу коаліцію, сформовану в Македонії соціал-демократами і представниками етнічних албанських партій.

Мітингувальники біля будівлі представництва Європейського союзу, 28 квітня 2017 року

Організатори мітингу заявили, що вони не мають ніякої політичної приналежності і їхня діяльність спрямована на запобігання від сповзання країни в кризу. Вони пройшли під гаслом «За об’єднану Македонію».

Їхня симпатія до консервативної партії «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність») є очевидною, оскільки вони протестували проти призначення нового спікера парламенту, Талата Ксафері, етнічного албанця, обраного новою правлячою коаліцію.

Your browser doesn’t support HTML5

Македонія: антиалбанські протестувальники штурмували парламент (відео)

Мітингувальники також вигукували образливі вислови щодо європейських дипломатів. Македонія прагне вступити в ЄС, але лідери ЄС попередили, що відмова ВМРО поступитися владою мирним шляхом є перешкодою для вступу до блоку.

Раніше того дня лідери нової правлячої коаліції відмовилися бути присутніми на екстреній нараді, скликаній президентом Джорґе Івановим, лідером ВМРО, заявляючи, що він сприяє формуванні кризи.