«Він не завжди адекватний»: Зеленський спрогнозував, чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

Російський президент Володимир Путін не вперше лякає світ ядерними погрозами, але «ніхто не знає, що у нього в голові», зазначив Володимир Зеленський (світлина архівна)

Російський президент Володимир Путін не вперше лякає світ ядерними погрозами, але «ніхто не знає, що у нього в голові», – зазначив Володимир Зеленський в інтерв’ю для Fox News.

«Він (президент РФ Володимир Путін – ред.) може використати ядерну зброю проти будь-якої країни в будь-який час. Або ні. Я не впевнений, що він це зробить. Я не впевнений... Я ділюся з вами тим, що думаю, але я не Путін, дякувати Богу», – наголосив президент.

Зеленський наголосив, що «він не може точно знати про наміри Путіна».

«Бо він не завжди адекватний, бо жодна адекватна людина не може просто отак прийти в Україну і робити те, що він зробив. Я думаю, що він любить своє життя і те, як він керує життям інших. Саме тому, я думаю, що він має боятися використовувати ядерну зброю», – наголосив глава держави.

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Депутат Держдуми пропонує підірвати ядерну бомбу над РФ. Торік це пропонувала очільниця RT Симоньян

В американському Інституті вивчення війни (ISW), аналізуючи заяву Путіна, зазначили, що він продовжує погрожувати можливістю ядерної конфронтації між Росією і Заходом, щоб посилити контроль над ухваленням західних рішень і перешкодити Заходу в наданні дозволу Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по військових об’єктах у РФ.

«ISW давно вважає російські погрози ядерною зброєю частиною плану Кремля, спрямованого на самостримування Заходу, а не такими, що свідчать про готовність Росії застосувати ядерну зброю. ISW продовжує вважати, що Росія навряд чи використає ядерну зброю в Україні чи деінде», – наголосили аналітики.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Технічно і реально можемо»: чи допоможе Україні власна ядерна бомба у війні з Росією?