«Просимо терористів визнати терористами». Зеленський знову закликав США визнати РФ державою-терористом

Володимир Зеленський неодноразово закликав визнати Росію спонсором тероризму

Президент України Володимир Зеленський закликає США «жорстко» відреагувати на дії Росії на нещодавно деокупованих територіях Харківщини і визнати її державою-терористом. Про це він заявив в інтерв'ю агенції Reuters.

«Ми бачимо наслідки абсолютно терористичних дій російських військових…я не знаю, скільки тисяч людей там (на деокупованих територіях – ред.) загиблих. Тому ми звертаємось до світу – вважаю, що абсолютно справедливо – з сучасною вимогою, бо людей просто закатували, вбили зараз. Тому всі ми – всі рідні, близькі, весь світ – зараз чекають відповідь до нашого звернення щодо визнання Росії державою-терористом або державою-спонсором тероризму. Я б дуже хотів, щоб США зараз жорстко відреагували як лідери демократії світу, як лідери підтримки України. Я б хотів, щоб Конгрес США підтримав цю пропозицію – визнати їх терористами. Ми не просимо людей визнати терористами, ми просимо терористів визнати терористами. Вони такими є. Вони це зробили», – сказав він.

15 вересня двоє американських сенаторів – демократ Річард Блюменталь і республіканець Ліндсі Ґрем – внесли на розгляд Сенату Конгресу США двопартійний законопроєкт, який пропонує визнати Росію державою-спонсором тероризму.

Джо Байден і голова Держдепартаменту Ентоні Блінкен висловлювалися проти такого рішення. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією у критичних галузях, зокрема може призвести до затримки експорту українського продовольства і поставити під загрозу угоди щодо перевезення товарів через Чорне море.

Після презентації законопроєкту сенаторами представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон обговорює нові економічні заходи проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Важливо посилювати тиск на державу-терориста» – Зеленський у розмові з Пелосі

Визнати Росію спонсором тероризму раніше неодноразово закликав президент України Володимир Зеленський.

Зеленський заявляв, що визнання Росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.

Верховна Рада 14 квітня визнала Росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час