«Сила дипломатії може допомогти»: Зеленський про повернення всіх українських територій

«Це не означає, що всі території будуть повернуті силою»

Весь світ повинен буде чинити тиск на Росію, щоб переконати її сісти за стіл переговорів і розглянути можливість припинення війни. Про це сказав президент України Володимир Зеленський в інтервʼю ВВС у Лондоні, перебуваючи з візитом у Великій Британії.

«Це не означає, що всі території будуть повернуті силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти», – сказав він і додавши, що чим слабша Росія на полі бою, тим сильніша позиція України за столом переговорів.

«Якщо чинити тиск на Росію, я думаю, що можна домовитися про дипломатичне врегулювання», – вважає Зеленський.

Раніше Зеленський сказав у США, що якщо російські війська залишаться на території України – це перетвориться у заморожений конфлікт і матиме ризик повторного вторгнення Росії.

Зеленський додав, що найкращий спосіб, аби зупинити війну – підготувати план і організувати протягом наступних місяців другий саміт миру: «Щоб світ натиснув на Путіна, щоб зупинити війну».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Заморожений конфлікт» чи важкі бої – експерти про сценарії перемир'я з Росією

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США. А Володимир Зеленський заявив, що вже є країни зацікавлені у тому, щоб прийняти другий Саміт миру, Київ почав перемовини з ними. Однак він не назвав ці країни.

Як розповів в ефірі Радіо Свобода заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, Росія може взяти участь у наступному Саміті миру за умови, що вона готова «конструктивно» обговорювати і виконувати план дій, погоджений на першому Саміті. Натомість у Кремлі відкинули ідею участі в цьому заході.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський відповів на питання, чи досі стоїть перед Україною мета повернутися до меж 1991 року