Зеленський вперше прибув до Ісландії з робочим візитом

Президент України Володимир Зеленський і премʼєр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір у Києві, Україна, 14 березня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський вперше прибув до Ісландії з робочим візитом. Там він візьме участь у четвертому саміті Україна – Північна Європа, написав лідер України у своєму телеграмі 28 жовтня.

За словами Зеленського, у нього заплановані двосторонні переговори з прем’єрами Ісландії, Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. А також зустріч з президенткою і представниками парламенту Ісландії.

«Говоритимемо про підтримку плану перемоги та про питання, у яких наша співпраця може бути найбільш результативною: фінансування українського виробництва зброї та далекобійних засобів, підготовка до зими, морська безпека, обмеження російського тіньового флоту, оборонна підтримка, підготовка та оснащення українських воїнів», – йдеться у дописі.

Третій саміт Україна – Північна Європа відбувся у травні цього року у Швеції.

У квітні 2024 року парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України на період 2024-2028 років. Вказано, що резолюція спрямована на підтримку незалежності, суверенітету, безпеки цивільного населення, гуманітарної допомоги та відбудови в Україні. Також уряд Ісландії виділив майже 2 мільйони євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна уклала безпекові угоди з Ісландією і Норвегією