Алієв і Ердоган запропонували організувати переговори з Росією – Зеленський

«Це можна тільки привітати», – сказав президент

Президент Азербайджану Ільгам Алієв і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган запропонували організувати переговори з Росією, заявив президент України Володимир Зеленський.

«Це можна тільки привітати», – зазначив він.

Окрім того, Зеленський розповів, що з президентом Азербайджану вдалося допомитись про допомогу у вигляді нафти і нафтопродуктів.

«Добрий друг України Ільгам Гейдарович Алієв. Із ним я прогроворив, що нам не вистачає нафти, не вистачає нафтопродуктів. Все непросто, але все буде», – зазначив Зеленський.

Він також вкотре повідомив, що обговорив із Реджепом Ердоганом важливість заборони проходу російських військ у Чорне море. «Зробили», – підсумував український президент. Туреччина це поки що не підтверджувала.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ОП: Україна за повноцінні переговори і проти ультиматумів РФ

У своєму відеозверненні він додав, що протягом дня щогодини говорив з лідерами держав – друзів України: зокрема, Італії, Швейцарії, Греції, Нідерландів.

«Відчувається, що Україна здобула щирість і увагу всього нормального цивілізованого світу. А практичний результат? Ось він – SWIFT. Як багато в цьому слові для Росії! Відключення від глобальної фінансової цивілізації. Наші дипломати боролися цілодобово й натхненно за те, щоб усі країни Європи погодили сильне і справедливе рішення відключити Росію від міжнародної міжбанківської мережі. Маємо й цю перемогу. Це мільярди й мільярди збитків для Росії – конкретна ціна за це підле вторгнення в нашу державу», – сказав Зеленський.

В Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії. О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок спецоперації на Донбасі після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Польща підтримує прямий шлях членства України в ЄС – Дуда

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. Країни Заходу почали застосовувати нові санкції проти Росії через її напад на Україну.

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України. У Міністерстві оборони Росії також заперечують дані української сторони про збиті російські літаки, розбомблену бронетехніку, загибель російських військових і заявляють, що не обстрілюють українські міста.

24 лютого Кремль повторив попередню заяву Путіна про те, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Ну другу добу російського вторгнення прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що Україна не відмовлялася від переговорів із Росією і що сторони консультуються про місце та час проведення переговорного процесу.

25 лютого Кремль заявив, що Путін готовий відправити до Мінська делегацію на рівні представників Міноборони, МЗС і адміністрації президента для переговорів з українською стороною.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна подала в МВФ запит на екстрене фінансування – Георгієва