Автопробіг та «акція у чорному»: у Запоріжжі вийшли на підтримку військовополонених

Акція на підтримку українських військовополонених у Запоріжжі, Україна, 5 жовтня 2024 року

5 жовтня у Запоріжжі пройшли акції на підтримку українських військових, що перебувають у російському полоні. Учасниками обох заходів були рідні та друзі українських військових, що перебувають у полоні, та небайдужі городяни.

Спочатку в місті відбувся автопробіг. Його учасники проїхалися Набережною магістраллю та центральним проспектом міста. На своїх авто вони розмістили плакати з закликами звільнити своїх близьких, що перебувають у полоні, а також прапори з назвами відповідних військових частин, повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

Автопробіг на підтримку українських військовополонених у Запоріжжі, Україна, 5 жовтня 2024 року

«Хочемо нагадати, що не всі хлопці вдома. Ми хочемо залучати якомога більше просто громадян, тому що це стосується кожного. Не тільки рідних або близьких. Тому хочемо, щоб люди розуміли і виходили, підтримували родичів військовополонених, підтримували всіх військових. Я хочу, щоб кожного дня люди згадували як Отче наш «Шануй полеглих, допомагай живим і кричи про полонених». Це має стосуватися абсолютно кожного тому, що війна не десь там на Сході, війна у всій нашій країні», – каже співорганізаторка автопробігу Анастасія, чиї знайомі перебувають у полоні.

Згодом на центральному проспекті також відбувся «мітинг у чорному». Організатори закликали учасників вдягнути чорний одяг, аби таким чином нагадати громадськості, що полон не є опцією збереження життя полонених. Учасники акції також тримали у руках відповідні плакати і розгорнули великі банери з написами «Волю всім полоненим», «Free Azostaldefenders», і скандували «Ми кричимо, але нас не чують», «Забуття гірше зради» тощо.

Акція на підтримку українських військовополонених у Запоріжжі, 5 жовтня 2024 року

«Чорне – це як символ пам’яті, як траур. Підтримуємо те, щоб наших хлопів швидше визволили... У мене особисто нема там нікого, я підтримую своїх друзів. У мене в полоні знайомі побратими. Під Херсоном 38 бригада стояла і наші хлопці потрапили в полон, коли Дніпром переправлялися», – розповів один з учасників акції.

Акція на підтримку полонених відбулася сьогодні у Дніпрі. Подібні акції на вихідних також проводять у Києві та інших містах України.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вказано, що станом на 18 вересня 2024 року 65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або полоненими.

Станом на вересень з російського полону від початку повномасштабного вторгнення РФ повернулись 3569 українців, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

У звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня, вказано, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

За даними Міністерства оборони України, щонайменше 177 українців загинули в російському полоні після повномасштабного вторгнення Росії, сказала представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Міноборони Вікторія Цимбалюк виданню Politico.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура: війська РФ стратили чотирьох українських військових у Вовчанську