Разумков підписав закон про протидію антисемітизму в Україні

Верховна Рада ухвалила закон 22 вересня

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про запобігання і протидію антисемітизму в Україні і передав на підпис президентові Володимиру Зеленському. Про це йдеться в повідомленні на сайті парламенту.

Верховна Рада ухвалила закон 22 вересня.

«Законом з метою протидії та запобігання антисемітизму, його проявам в Україні на законодавчому рівні визначено поняття «антисемітизм», його основні прояви, встановлено заборону антисемітизму, його проявів та відповідальність за порушення законодавства про антисемітизм», – йдеться в документі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський назвав «обов’язком перед минулими поколіннями» збереження пам’яті про Бабин Яр

До проявів антисемітизму, зокрема, закон відносить приховування або виправдання вбивства або заподіяння шкоди, висловлювання неправдивих відомостей, ненависницьких заяв про осіб єврейського походження, заперечення факту переслідування і масового знищення євреїв під час Другої світової війни (Голокост), виготовлення, поширення будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання, а також публічне використання матеріалів, символів і зображень антисемітського змісту.

Також такими закон визначає умисне пошкодження, руйнування й осквернення будівель та інших споруд, що належать особам єврейського походження, єврейським громадам і громадським єврейським організаціям, а також релігійних чи культових споруд (будинків), місць поховань осіб єврейського походження, пам'ятників, пам'ятних знаків, присвячених євреям, через мотиви антисемітизму.

Закон передбачає три види відповідальності за порушення його норм: цивільно-правову, адміністративну та кримінальну.

Документ набуде чинності наступного дня після його публікації у «Голосі України».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 80-річчя трагедії Бабиного Яру: як нацисти знищили київських євреїв