В Україні у вересні внаслідок атак РФ загинули щонайменше 208 цивільних – ООН

Наслідки російського ракетного удару по Вільнянську, Запорізька область, Україна, 29 червня 2024 року

У вересні в Україні загинуло щонайменше 208 цивільних людей і 1 220 зазнало поранень, «що стало місяцем із найбільшою кількістю жертв серед мирного населення у 2024 році», йдеться у щомісячному звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

В організації заявили, що 46% загиблих були старші за 60 років. Крім того, у вересні загинули 9 дітей і 76 зазнали поранень.

«Ракетні атаки по всій країні, особливо проти міст Харків і Запоріжжя, сприяли збільшенню кількості жертв. Поблизу лінії фронту значна частина жертв припадає на атаки з використанням БПЛА», – йдеться у звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Лежимо вночі та рахуємо вибухи»: Запоріжжя під ударами КАБів. Як змінилося місто?

В ООН додали, що «переважна більшість жертв серед цивільного населення (92%) та пошкоджень освітніх і медичних установ (96%) у вересні, як і раніше, сталися на території, підконтрольній Україні».

«Щонайменше 30 обстрілів пошкодили або зруйнували енергетичну інфраструктуру (25 на території, контрольованій Україною, і 5 на території, окупованій РФ)», – зазначили у звіті.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики та водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари, як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Куп’янську внаслідок російського обстрілу загинув чоловік, дві жінки постраждали – прокуратура