ЄС не визнає перемогу Мадуро на виборах у Венесуелі і закликає незалежно перевірити результати

Чоловік розмахує прапором Венесуели, а інші жителі бʼють каструлями на знак протесту проти результатів президентських виборів у Венесуелі, Каракас, 29 липня 2024 року

Копії протоколів голосування на виборах у Венесуелі, опубліковані опозицією та перевірені кількома незалежними організаціями, вказують на те, що опонент Ніколаса Мадуро – Едмундо Гонсалес Уррутія перемагає на президентських виборах зі значною більшістю голосів, йдеться в заяві Ради ЄС 4 серпня.

«Незважаючи на власні зобовʼязання, Національна виборча рада Венесуели (CNE) досі не опублікувала офіційні протоколи голосування з виборчих дільниць. Без доказів, що їх підтверджують, результати, опубліковані 2 серпня, не можуть бути визнані. Будь-яка спроба затримати повну публікацію офіційних протоколів голосування лише поставить під сумнів достовірність офіційно оприлюднених результатів», – заявили у ЄС.

Європейський Союз закликає до незалежної перевірки виборчих документів за участю міжнародних організацій.

У своїй заяві Євросоюз просить владу Венесуели покласти край затриманням, репресіям і насильницькій риториці щодо членів опозиції та громадянського суспільства, а також звільнити всіх політичних вʼязнів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У США вважають переможцем на виборах президента Венесуели опозиційного кандидата – Блінкен

Раніше ЄС не зміг виступити єдиним фронтом щодо спірних виборів у Венесуелі після того, як Угорщина наклала вето на заяву, у якій висловлювалося занепокоєння щодо ймовірних «недоліків і порушень» у голосуванні та був заклик до більшої прозорості.

За результатами виборів 28 липня Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. Він відкинув міжнародну критику та сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

Венесуельська опозиція заявляє, що підрахунок, проведений її представниками серед приблизно 90% тих, хто голосував, показує, що опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес отримав удвічі більше голосів, ніж Мадуро.

У венесуельських містах відбулися протести, на яких тисячі людей вимагають від Ніколаса Мадуро визнання програшу на виборах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Венесуелі другий день тривають протести, від Мадуро вимагають визнати поразку на виборах