Вибори президента США: Байден перемагає в штаті Джорджія

За законом штат мав підрахувати вручну майже 5 мільйонів поданих бюлетенів

Обраний президент Сполучених Штатів, демократ Джо Байден переміг у Джорджії – його перевагу підтвердив підрахунок бюлетенів після виборів 3 листопада.

Державний секретар штату Джорджія Бред Раффенспергер заявив, що «немає сумнівів» у тому, що штат засвідчить перемогу Байдена 20 листопада.

«Підрахунок близький до того, що ми мали у звітах в ніч виборів», – сказав Раффенспергер місцевому медіа WSB-TV 19 листопада.

Позаяк неофіційні результати показали, що Байден обганяє президента Дональда Трампа з невеликим відривом – близько 14 000 голосів, за законом штат мав підрахувати вручну майже 5 мільйонів поданих бюлетенів.

Читайте також: Трамп усунув посадовця, який заперечував фальсифікації на виборах у США

Набравши 16 голосів виборців у Джорджії, Байден отримує загалом 306 голосів виборників проти 232 голосів Трампа.

Як тільки штат засвідчить результати виборів, кампанія Трампа має два робочих дні, щоб вимагати перерахунку голосів, оскільки різниця залишається в межах 0,5 відсотка.

Незважаючи на те, що Трамп може вимагати перерахунку голосів, агенція Associated Press та американські медійні мережі заявили про перемогу Байдена в Джорджії. Відтак колишній віце-президент лишає за собою останній штат, де результати досі не були встановлені за більш ніж два тижні після виборів.

Читайте також: Чому перерахунок голосів дуже рідко впливає на результати виборів у США

Байден був оголошений загальним переможцем виборів 7 листопада після того, як він перетнув межу в 270 колегій виборників, необхідних для перемоги.

Перемога в Джорджії є вагомим досягненням для демократів – вони не отримували більшості в цьому республіканському штаті з часу обрання Білла Клінтона на президентських виборах у 1992 році.

Це також надає демократам імпульс до участі у двох голосуваннях другого туру за кандидатів до Сенату в штаті 5 січня, які визначать контроль над верхньою палатою Конгресу наступного року.

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп продовжує оскаржувати результати виборів без вагомих доказів

Трамп, який досі не визнав свою поразку попри значну перевагу Байдена, намагався переломити результат виборів шляхом юридичних сутичок у декількох штатах, стверджуючи без жодних доказів про «фальсифікації на виборах».