ISW: захоплення Вугледара навряд кардинально змінить російський наступ на заході Донеччини

Вугледар після російських атак, 10 жовтня 2023 року

Російські війська, ймовірно, захопили Вугледар, але це навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські війська, ймовірно, захопили Вугледар станом на 1 жовтня після того, як повідомлялося про відхід українських військ з цього населеного пункту, хоча неясно, чи зможуть російські війська швидко просунутися далі Вугледара в найближчому майбутньому», – йдеться у звіті.

Як зазначають аналітики, на геолокаційних відеозаписах, опублікованих 30 вересня та 1 жовтня, видно, що російські війська встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, а російські мілблогери заявили 1 жовтня, що російські війська захопили селище.

Масштаби українських втрат наразі невідомі, але поширені повідомлення про відхід українських військ свідчать про те, що більший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке могло б призвести до більших втрат, вважають у ISW.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Наступ на Вугледар: російські військові прорвались у центр міста

Аналітики нагадують, що захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки дорогих і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту за останні два з половиною роки – Росія здійснила щонайменше дві великі наступальні спроби захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року, обидві з яких призвели до великих втрат особового складу та військової техніки.

За оцінкою ISW, захоплення російськими військами Вугледара навряд кардинально змінить наступ на Донеччині, оскільки місто не є особливо важливим логістичним вузлом, а також тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара, ще до 1 жовтня, а це означає, що російські війська вже мали можливість певною мірою перекривати українську логістику на цій ділянці фронту.

Генштаб ЗСУ про відхід українських військових з Вугледара не повідомляв.

Очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін вранці 1 жовтня в ефірі телемарафону повідомив про бої майже в центрі Вугледара, в самому місті залишається 107 мирних жителів. Увечері 1 жовтня проєкт DeepState заявив, що російські війська окупували місто.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час