Прокуратура: війська РФ стратили чотирьох українських військових у Вовчанську

Місто Вовчанськ під час потужного бомбардування російськими військами, Харківська область, Україна, 28 травня 2024 року

Російські військові стратили за наказом свого командування на території агрегатного заводу у місті Вовчанськ чотирьох українських військових, повідомила 5 жовтня Харківська обласна прокуратура.

Вказані факти документуються завдяки співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, наголосив керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Приводом для початку розслідування були допити військовополонених росіян, у процесі яких і отримано свідчення щодо вчинення вказаного злочину, зазначили у прокуратурі.

«Звісно, розслідування таких злочинів має свої труднощі, особливо через бойові дії, що ускладнюють доступ до місця подій. Проте цей випадок є унікальним, оскільки особа, яка може стати підозрюваною у вказаному провадженні, також перебуває в українському полоні», – зазначив Фільчаков.

Це відкриває можливість не використовувати процедуру заочного провадження, а провести справедливий судовий процес і винести вирок із реальним виконанням покарання. У разі доведення вини підозрюваного він може бути засуджений до довічного позбавлення волі, розповіли у прокуратурі.

Напередодні начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов в етері телемарафону розповів, що українські правоохоронці мають дані про страту російськими військовими 93 українських військовополонених.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна заявляє про масові вбивства полонених російськими військами: відео з дрона

Також українські правоохоронці розслідують ймовірний розстріл російськими військовими 16 полонених ЗСУ на Донеччині, повідомив Офіс генерального прокурора 1 жовтня (ідеться про один епізод – ред.). Досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, відкрито за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Дніпрі провели акцію «Сигналь» на підтримку українських військовополонених