Щонайменше 177 українських полонених загинуло у російських тюрмах – Міноборони

Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених, Дніпро, Україна, 27 квітня 2024 року

За даними Міністерства оборони України, щонайменше 177 українців загинули в російському полоні після повномасштабного вторгнення Росії, сказала представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Міноборони Вікторія Цимбалюк виданню Politico.

Цимбалюк зазначила, що через відсутність міжнародного нагляду реальна кількість смертей у російських тюрмах, ймовірно, є набагато вищою.

«Це та кількість, яку ми маємо, – сказала вона. Але, звичайно, не всі тіла повертаються, і багато з них навіть не підтверджуються Росією як такі, що перебувають у полоні».

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

У звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня, вказано, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

У червні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомляла, що кожен з 600 цивільних або військовополонених, що були звільнені з російського полону, розповіли про катування та жорстоке поводження.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вказано, що станом на 18 вересня 2024 року 65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або полоненими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ви своє відспівали, передаємо вас чеченцям». Як українські полонені опиняються в Грозному?