Журналістка Вікторія Рощина померла в російському полоні – Координаційний штаб

Обставини смерті поки невідомі

Українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території і яку утримували на території Росії, померла в російському полоні, повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко.

«Ми провели внутрішнє розслідування і, на жаль, ця інформація підтверджена. На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена», – сказав Яценко в ефірі телемарафону ввечері 10 жовтня.

Про обставини смерті Рощиної, за його словами, поки говорити зарано, їх встановлюють.

Представник Координаційного штабу повідомив, що проводилася робота зі звільнення журналістки з полону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія визнала, що журналістка Вікторія Рощина перебуває на території РФ – НСЖУ

«Вікторія Рощина, так само як і всі українські журналісти, зараз у нас числиться в російському полоні – близько 25 українських журналістів. Є також ті, які вважаються зниклими безвісти… Робота щодо всіх них ведеться. І власне, робота щодо звільнення Вікторії так само велася, і те, що її переводили із Таганрога до Москви – це був етап її підготовки до звільнення», – сказав Яценко.

Раніше сьогодні голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що батькові Рощиної Володимиру надійшло повідомлення від російських офіційних осіб про смерть дочки. Проте згодом Юрчишин видалив повідомлення про смерть журналістки і написав, що інформацію треба перевірити. Це повідомлення Юрчишин також видалив.

У коментарі «Суспільному» представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що Вікторія Рощина була у списках на обмін. «Її повернення було погоджене і остання інформація, яка відома, її етапували до «Лефортово» з метою підготовки повернення додому», – повідомив Юсов.

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили.

Вікторія Рощина є авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Ось один з її репортажів, не підписаний іменем авторки задля її безпеки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мрії окупантів про «ХНР» та штучна гумкатастрофа. Великий репортаж з Херсонщини

Вікторія Рощина також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» та «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляли, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії. За даними організації, двоє українських журналістів, Вікторія Рощина та Дмитро Хилюк, вважаються зниклими безвісти в Росії. Щонайменше 12 журналістів затримані на окупованих російськими військами територіях України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як це – бути в полоні і жити в окупації. Великий репортаж із Бердянська