Майже половина росіян бачить у війні більше шкоди, ніж користі – «Левада-центр»

Могили загиблих на війні з Україною на одному з цвинтарів Новосибірська, фото ілюстративне

Майже половина громадян Росії (47%) вважають, що вторгнення російських військ в Україну завдало більше шкоди, ніж користі, випливає із результатів соціологічного опитування, проведеного у вересні соціологічною службою «Левада-центр». Зазначається, що це найвищий показник початку повномасштабної війни.

Водночас за рік на десять пунктів (з 38 до 28%) впала частка тих, хто впевнений у користі розпочатої Путіним так званої «спеціальної воєнної операції».

Також скорочується кількість росіян, які вважають, що бойові дії відбуваються успішно. У лютому таких було 70%, тепер їхня частка скоротилася на десять пунктів.

За проведення мирних переговорів уже у вересні висловились 54% опитаних.

Водночас на пряме запитання «Ви особисто підтримуєте чи ні дії російських збройних сил в Україні?» росіяни відповідають так само, як і раніше.

«Рівень підтримки дій російських збройних сил в Україні залишається високим – 76% (46% – безперечно підтримують і 30% – швидше підтримують). Не підтримують – у сукупності 16% росіян (7% – безперечно, 9% – швидше ні)», – інформують соціологи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Майже третина українців готова до територіальних поступок заради миру – КМІС

У 2016 році недержавний аналітичний центр Юрія Левади, або «Левада-центр», який регулярно проводить соціологічні та маркетингові дослідження, російська влада визнала «іноземним агентом». В організації із цим не згодні. Неодноразово наголошувалося, що результати опитувань «Левада-центру» сильно відрізняються від підсумків опитувань державних соціологічних служб.

На початку липня, на тлі оголошення про зміни в ядерній доктрині Росії, «Левада-центр» опублікував результати опитування, згідно з якими більш як третина росіян схвалили б ядерний удар по Україні. З них 10% респондентів «напевне» підтримали б його, ще 24% вважають такі дії «скоріше доцільними». Проти використання ядерної зброї висловилося 52% опитаних.