ВАКС заочно заарештував нардепа від «Слуги народу» Одарченка

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Андрій Одарченко, обвинувачений у спробі підкупі керівництва Мінвідновлення, втік до Румунії і попросив там притулок

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Андрій Одарченко, обвинувачений у спробі підкупі керівництва Мінвідновлення, втік до Румунії і попросив там притулок. Про це стало відомо під час засідання ВАКС.

«За наявною в органах досудового розслідування… інформацією, Одарченко перетнув державний кордон поза межами пункту пропуску з Румунією і після цього звернувся навіть до державних органів Румунії з заявою про отримання притулку в цій державі», – зазначила прокурорка під час засідання.

За її словами, 19 вересня «неофіційний» водій Одарченка розповів, що «за два дні до цієї дати народний депутат попросив висадити його в центральній частині міста, віддав водію свої мобільні телефони і попросив поставити їх на зарядку. Одарченко також сказав, що сам добереться до Верховної Ради і назад».

З того часу водій не бачив народного обранця і не знав, як з ним зв’язатись, каже прокурорка. Повідомляється, що спікер Верховної Ради відрядження для виїзду Одарченка за кордон не оформляв.

Відомо, що прокурорка САП у зв’язку з втечею депутата внесла клопотання про стягнення застави.

Крім того, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував народного депутата від «Слуги народу» Андрія Одарченка, якого обвинувачують у даванні хабаря топпосадовцю, і стягнув 15 млн грн внесеної за нього застави.

Як випливає з прямої трансляції із зали суду, суддя також змінив запобіжний захід депутату із застави на взяття під варту.

У Національному антикорупційному бюро України у листопаді 2023 року заявили про викриття народного депутата на спробі підкупу топпосадовця біткойнами. Йшлося про представника «Слуги народу» Андрія Одарченка.

Під час одного з судових засідань Одарченко заперечив, що давав хабар голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. Він визнав контакти з Найємом, але заявив, що той нібито просив навчити його користуватися криптовалютою. Крім того, депутат заявив, що справа проти нього може бути свідченням «політичних чи якихось інших переслідувань».

Суд обрав народному депутату Андрію Одарченку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном два місяці з можливістю внесення застави у 15 мільйонів гривень. Він вніс заставу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Підкуп голови Держвідновлення: САП направила до суду справу щодо нардепа Одарченка