В уряді визначили, хто виконуватиме функції центральної МСЕК

Також Міністерство охорони здоров’я додає, що алгоритм оскарження рішень МСЕК на цей момент не змінився

Міністерство охорони здоров’я прокоментувало ліквідацію медико-соціальних експертних комісій. У повідомленні 28 жовтня відомство зазначає, що відповідає тільки за Центральну МСЕК, яка виконує організаційно-методичні функції.

«Регіональна ж вертикаль включає 328 МСЕК, з них 25 обласних бюро та понад 300 центрально-міських та міжрайонних комісій. Управління діяльністю обласних бюро МСЕК здійснює керівник, який призначається та звільняється засновником – обласною радою», – роз’яснює міністерство.

Відтак керівників місцевих комісій призначають голови обласних рад на підставі рішення обласної ради.

Читайте також: Костін: керівники 6 регіональних прокуратур написали зави про звільнення

МОЗ також пояснило, яка установа виконуватиме функції центральної комісії:

«За рішенням МОЗ України виконання функцій Центральної МСЕК, зокрема, щодо розгляду оскаржень та проведення перевірок обґрунтованості рішень, прийнятих МСЕК регіонального рівня, повністю передано до Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ в місті Дніпро, де впродовж 2024 року МОЗ створювалась необхідна матеріально-технічна база, що має значно спростити процес проходження експертизи для людей».

Також міністерство додає, що алгоритм оскарження рішень МСЕК на цей момент не змінився. Якщо справа була направлена на оскарження до Центральної МСЕК, то її перенаправлять до Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в Дніпрі.

Днями прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд на виконання рішень РНБО та президента затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК.

Читайте також: Прокуратура підозрює працівницю МСЕК із Рівного у наданні фіктивної інвалідності

22 жовтня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо діяльності МСЕК, яке передбачає ліквідацію Медико-соціальних комісій, перевірку їх рішень та реформування системи МСЕК в Україні.

Цьому засіданню РНБО і відповідному рішенню передувала низка повідомлень про ймовірні зловживання у МСЕК. Зокрема на початку жовтня стало відомо, що Державне бюро розслідувань підозрює керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагаченні. Під час обшуків у них знайшли готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах.

За даними СБУ, від початку 2024 року про підозру повідомили 64 посадовцям органів медико-соціальної експертизи (МСЕК). Також за ініціативою відомства «скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів».

У МОЗ кажуть, що у понад 3 тисячах справ медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) було виявлено порушення під час перевірки Міністерством охорони здоров’я спільно із правоохоронними органами.

Your browser doesn’t support HTML5

«Хоч риба й гниє з голови, але там – прогниле все»: українці про можливу відставку генпрокурора і корупцію у МСЕК