Умєров після урядових консультацій зі Словаччиною: очікуємо на нові оборонні контракти

За словами міністра, Україна планує спільне зі словацькими підприємствами виробництво інженерної техніки

На міжурядових консультаціях між Україною і Словаччиною 7 жовтня йшлося про співпрацю у сфері оборони, повідомив український міністр оборони Рустем Умєров. Він додав, що очікує на «нові оборонні контракти».

«Нещодавно ми підписали угоду про про збільшення виробництва снарядів для України підприємством, виробничі потужності якого розташовані у Словаччині. У планах – спільне зі словацькими підприємствами виробництво інженерної техніки. Зокрема, розмінувальних машин Bozena з локалізацією виробництва в Україні», – написав міністр у фейсбуці.

Крім того, за його словами, Словаччина також готова надати власну інженерну техніку для розмінування, що «прискорить очищення наших територій».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Ужгороді відбулась зустріч Шмигаля і Фіцо: йшлося про енергетику, оборону, формулу миру та вступ України до ЄС

«Спільно працюємо над зміцненням безпеки наших кордонів», – додав Умєров.

7 жовтня уряди України й Словаччини провели другі міжурядові консультації. Зустріч пройшла в Ужгороді.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що «сторони досягли згоди щодо завершення роботи над вісьмома двосторонніми документами, зокрема щодо спільного контролю на пунктах пропуску. Їх планують підписати до кінця поточного року».

Також український прем’єр подякував словацькому колезі Роберту Фіцу за готовність Словаччини ділитися власним досвідом і надавати експертну допомогу на шляху України до ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль на зустрічі з Фіцо: Україна не буде продовжувати транзит енергоносіїв із Росії

Словацький прем’єр Фіцо під час зустрічі заявив, що «не проти» вступу України в ЄС, проте «холодно» ставиться до членства України в НАТО, передає Суспільне.

Він додав, що «словацький уряд підтримує всі мирні плани України, а також підтримує президента Зеленського і його формулу миру».

«Словаччина зацікавлена у відновленні України та в добросусідських відносинах. Ми розуміємо, що цей мир має бути для вас якісним, стійким. Ви маєте мати безпекові гарантії, і ми це розуміємо. Будемо підтримувати усі ініціативи для досягнення цієї мети», – сказав словацький прем’єр.

Робер Фіцо зауважив, що «наразі Словаччина готує новий пакет фінансової допомоги Україні. Також словацький уряд готовий дати пакет військової допомоги, проте це буде нелетальна зброя».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фіцо погрожував не дати Україні «жодної кулі»: що насправді з постачанням зброї Словаччиною?