Українські військові навчаються розміновувати у Косові

Українські військовослужбовці проходять навчання з розмінування за міжнародними стандартами, Косово, вересень 2024 року

16 жінок і вісім чоловіків із різних українських військових підрозділів і служб, які працюють у протимінній діяльності, розпочали навчання з розмінування в Республіці Косово. Упродовж пʼяти тижнів вони проходитимуть тренінги на базі найпотужнішого навчального центру з розмінування MAT Kosovo, який був заснований наприкінці 90-х років, після війни на Балканах.

Від початку повномасштабного вторгнення навчання там пройшли близько 400 українських військових, саперів та розмінувальників.

«Ціль навчань – впровадити в Україні міжнародні стандарти з розмінування, які мають вищі безпекові можливості», – сказала Радіо Свобода Леся Ґрейнджер, керівник та голова правління Mriya Aid, організації, яка зробила можливим це навчання для українців.

За даними міністерства внутрішніх справ України, станом на 1 липня 2024 року понад 144 тисячі квадратних кілометрів України вважаються потенційно замінованими. За розрахунками українського уряду та експертів, Україні потрібно близько 10 тисяч саперів, щоб за п’ять років розмінувати забруднені російськими мінами землі.

Навчальний центр з розмінування MAT у Косові, заснований Praedium Consulting Malta у 1999 році, є ключовим гравцем у проведенні тренінгів із гуманітарного розмінування та знешкодження боєприпасів для саперів по всьому світу, а віднедавна – і для сотень українців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні офіційно з’явиться професія демінера – Мінекономіки