Посол України закликав італійські ЗМІ об’єктивно висвітлювати хід справи Марківа

Футболка українських активістів з написом «Солдат Марків невинуватий»

Посол України в Італії Євген Перелигін закликав італійські ЗМІ об’єктивно висвітлювати справу українського нацгвардійця Віталія Марківа. Звернення оприлюднене в журналі Il Venerdi, повідомила 28 травня пресслужба посольства у Facebook.

«Трагічна історія італійського репортера Андреа Рокеллі не повинна розглядатися поза контекстом російської агресії, проти якої боролися захисники України, зокрема й Віталій Марків. Не дивлячись ні на що, я вірю у справедливість італійської судової системи, яка має продемонструвати свою незаангажованість, повернувши свободу та гідність Віталію Марківу», – цитує пресслужба посольства заяву Перелигіна.

У посольстві зазначили, що публікація, яка вийшла в обмеженому редакцією форматі, стала результатом «тривалого діалогу» посольства з керівництвом і журналістами видання La Repubblica для надання в італійських медіа альтернативної точки зору.

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі.

Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017 року.

Солдата, який, окрім українського, має й італійське громадянство, суд назвав причетним до умисного вбивства двох іноземних громадян на війні біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Тоді загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач, російський дисидент Андрій Миронов, які перебували серед групи бойовиків угруповання «ДНР». Унаслідок того ж інциденту зазнав поранень французький репортер Вільям Руґелон, який був разом із загиблими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Слов’янську проводять слідчий експеримент у справі Марківа

Суд присяжних міста Павії, який виніс вирок, стверджує, що журналісти загинули внаслідок прицільних мінометних пострілів із боку Збройних сил України, а нацгвардієць Марків відстежував рух цих цивільних і передавав інформацію побратимам.

Сторона захисту солдата відстоює версію, що група репортерів потрапила під перехресний вогонь, тому неможливо встановити, внаслідок яких пострілів (із боку бойовиків чи ЗСУ) загинули італієць і росіянин.

Адвокати захисту оскаржили вирок і подали заяву до апеляційного суду присяжних Мілана, суду другої інстанції.

Київ категорично не погоджується з рішенням суду і чекає остаточного виправдання бійця Віталія Марківа й ЗСУ.

Офіційний Рим тримає дистанцію і заявляє про незалежність і неупередженість італійського судочинства.

Your browser doesn’t support HTML5

Новий поворот у справі нацгвардійця Марківа. Репортаж з італійського суду (відео)