Туреччина подає заявку на приєднання до справи про геноцид проти Ізраїлю в Міжнародному суді ООН

Міжнародний суд ООН має офіційно схвалити цю заяву про приєднання.

Туреччина має намір 7 серпня подати запит на офіційне приєднання до справи про геноцид, порушеної Південною Африкою проти Ізраїлю в Міжнародному суді ООН в Гаазі.

Туреччина неодноразово критикувала Ізраїль за бомбардування Гази в його війні проти угруповання «Хамас», визнаного терористичною організацією США і Євросоюзом.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган рішуче підтримав палестинську справу і засудив «варварство» Ізраїлю, який «неодноразово демонстрував свій намір продовжувати політику масових вбивств».

Міжнародний суд ООН вже наказав Ізраїлю зробити все можливе, щоб запобігти геноциду під час наступу у відповідь на жовтневу атаку «Хамасу», але зупинився на припиненні вогню. Він також зобов’язав Ізраїль вжити всіх необхідних і ефективних заходів для забезпечення палестинського населення Гази основними продуктами харчування, а в травні суд закликав Ізраїль припинити військові операції проти міста Рафах на півдні Гази.

«Юридична команда нашого парламенту подасть 7 серпня петицію до Міжнародного суду ООН в Гаазі про приєднання до цієї справи», – сказав Ердоган у своєму виступі після засідання президентського кабінету.
Туреччина є одним з найзапекліших критиків військових дій Ізраїлю в Газі.

«Хамас» також має сильну регіональну підтримку з боку давнього ворога Ізраїлю – Ірану, де регіональна напруженість останніми днями досягла точки кипіння після вбивства 31 липня в Тегерані лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії.

Іран прямо звинуватив Ізраїль, який не взяв на себе відповідальність за вбивство. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пообіцяв військову відповідь, поставивши регіон на межу більш широкої війни.

Читайте також: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

Ердоган засудив вбивство Ханії як «підлий акт», спрямований на підрив палестинської справи, деморалізацію і залякування її народу. «Сіоністська жорстокість ніколи не досягне своїх цілей», – написав президент у соціальній мережі X 31 липня.

Турецький лідер часто порівнював прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху з Адольфом Гітлером, заявляючи, що ставлення Ізраїлю до палестинців рівносильне геноциду і що країна повинна бути покарана на найвищому міжнародному рівні. Ердоган також критикував західні країни за їхню постійну підтримку Ізраїлю, зокрема Сполучені Штати.

Південна Африка вперше подала позов до Міжнародного суду ООН у грудні 2023 року, стверджуючи, що Ізраїль порушив Женевську конвенцію, запровадивши апартеїд, окупацію та блокаду сектора Газа.

Десятки країн висловили підтримку справі проти Ізраїлю. Однак США, Велика Британія та деякі інші країни виступають проти цього.

Приєднавшись до справи в Міжнародному суді ООН, Туреччина подасть «заяву про втручання», щоб приєднатися до процесу.

Міжнародний суд ООН має офіційно схвалити цю заяву про приєднання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідер «Хезболли» заявив, що Іран «зобов’язаний» відповісти на вбивство Ханії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»