Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»


Антоніу Гутерріш закликав усіх до «максимальної стриманості» і «активно працювати над деескалацією в регіоні задля встановлення довгострокового миру та стабільності для всіх»
Антоніу Гутерріш закликав усіх до «максимальної стриманості» і «активно працювати над деескалацією в регіоні задля встановлення довгострокового миру та стабільності для всіх»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розкритикував удар ізраїльської армії по Бейруту і вбивство політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані.

«Атаки по південній частині Бейрута та в Тегерані є небезпечною ескалацією в той момент, коли всі зусилля мають бути спрямовані на припинення вогню в Газі, звільнення всіх ізраїльських заручників, збільшення гуманітарної допомоги для палестинців в Газі і повернення до спокою в Лівані і за «блакитною лінією», – заявив його представник Стефан Дюжаррік у середу, 31 липня.

За його словами, Гутерріш закликав усіх до «максимальної стриманості» і «активно працювати над деескалацією в регіоні задля встановлення довгострокового миру та стабільності для всіх».

«Міжнародна спільнота повинна працювати разом, щоб терміново запобігти будь-яким діям, які можуть підштовхнути весь Близький Схід до краю прірви, що матиме руйнівний вплив на цивільне населення. Шлях до цього лежить через просування всеосяжних дипломатичних дій для регіональної деескалації», – йдеться у заяві.

Вранці 31 липня Іран заявив, що Ісмаїл Ханія був убитий 31 липня в Тегерані під час рейду, в проведенні якого Іран звинуватив Ізраїль і який викликав побоювання розширення конфлікту на Близькому Сході.

Корпус вартових ісламської революції заявив, що розслідує напад, у результаті якого загинув 62-річний Ханія, який перебував у Тегерані для участі в церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана 30 липня.

«Хамас» підтвердив цю новину у своєму Telegram-каналі 31 липня, заявивши, що Ханія був убитий під час «повітряного удару по його резиденції в Тегерані».

Раніше 30 липня Ізраїль заявив про «ліквідацію» Фуада Шукра, командира бойовиків «Хезболли», який, як стверджують ізраїльтяни, стояв за ракетним обстрілом, в результаті якого загинули 12 ізраїльських молодих людей.

Після цього ізраїльський міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль не прагне до ескалації війни, але готується до всіх сценаріїв.

Форум

XS
SM
MD
LG