ISW: удари по об’єктах у РФ можуть вплинути на наступ на фронті в Україні, важливе зняття обмежень щодо західної зброї

Вид на склад боєприпасів після вибуху в Торопці, Росія, 18 вересня 2024 року

Продовження українських ударів по тилових російських логістичних об’єктах на території Росії призведе до ширшого оперативного тиску на російських військових, окрім окремого знищення запасів боєприпасів та логістичних об’єктів. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що влітку 2022 року українські війська здійснили серію ударів HIMARS по російських складах боєприпасів на території окупованої Україні, що змусило сили РФ розосередити склади боєприпасів і знизило ефективність російської логістики на той час.

У ISW вважають, що повторні удари по складах боєприпасів на території Росії, які спричиняють подібні до удару в Торопці збитки, можуть змусити російське військове командування схвалити аналогічне рішення про реорганізацію і розосередження систем підтримки і логістики в Росії для пом’якшення наслідків таких ударів.

Читайте також: Удар по російських складах у Торопці: «Схеми» оприлюднили супутникові знімки

Російські війська, можливо, не усунули вразливі місця на багатьох об’єктах через простір укриття, який створили обмеження на використання Україною західної зброї. Аналітики зауважують, що зняття обмежень на використання західних систем і подальший розвиток власного потенціалу України з завдання ударів на великі відстані може дозволити Києву більш ефективно використовувати такі російські вразливості.

Українські удари по об’єктах на території Росії можуть вплинути на наступальні операції на всьому фронті в Україні, якщо українські війська матимуть матеріальну базу, можливості і дозвіл на проведення масштабної кампанії з завдання ударів по об’єктах матеріально-технічного забезпечення і підтримки на території Росії, резюмують в Інституті вивчення війни.

У ніч проти 18 вересня українські дрони завдали удару по складу головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ в Торопці Тверської області, повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в СБУ. За даними джерела, на складі зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», тактичних ракетних комплексів «Точка-У», КАБи та артилерійські боєприпаси.

У Торопці місцева влада оголосила про евакуацію населення з району, де виникла пожежа внаслідок удару дронів.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в російські регіони регулярно прилітають бойові дрони, внаслідок чого є руйнування і жертви. Міноборони Росії стверджує, що атаки ведуться з українського боку.

Київ заявляв, що удари по Росії спрямовані проти військової, енергетичної і транспортної інфраструктури, які є ключовими для воєнних зусиль Москви.

Російська влада майже ніколи не повідомляє про повний масштаб шкоди, завданої українськими ударами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії після удару ЗСУ масштабні вибухи: що відомо про склад боєприпасів у Торопці
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Далекобійні ракети та дозвіл від США на удари по Росії: як це змінить хід війни?