Під контролем ЗСУ залишається 40-50% міста Торецьк на Донеччині – МВА

Місто Торецьк у Донецькій області, Україна, липень 2024 року

За минулу добу російським військам не вдалося просунутися у Торецьку на Донеччині. Однак, під контролем Збройних сил залишається лише половина міста, повідомив 11 жовтня у ефірі телемарафону начальник міської військової адміністрації Василь Чинчик.

«Орієнтовно 40-50 відсотків міста знаходиться під контролем Збройних сил України, інша територія захоплена ворогом і ворог намагається і докладає всіх зусиль щоб у найкоротші терміни захопити місто», – сказав він.

За даними МВА, у Торецьку залишається близько 1150 жителів. Українська влада і далі продовжує евакуацію. За вчорашній день з території Торецької громади вдалося евакуювати сімох людей.

«Безпекова складова дозволяє лише у певні проміжки часу, коли настає затишшя або є сприятливі кліматичні умови, в’їхати в місто і евакуйовувати населення», – зазначив Чинчик.

8 жовтня речниця оперативно-тактичного угруповання «Луганськ» Анастасія Бобовнікова повідомила, що ситуація в Торецьку на Донеччині постійно змінюється, сили РФ зайшли на східну околицю.

А речник Обʼєднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють» Артем Джепко в ефірі Радіо Свобода 8 жовтня заявив, що російські сили зайшли у Торецьк вулицею Центральна і дійшли до шахти «Центральна», проте ситуація в місті залишається динамічною.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 9 жовтня дійшов висновку, що російське командування, ймовірно, вимагало прискорити темпи механізованих наступів в Україні, щоб досягти успіхів до того, як осінні дощі ускладнять рух техніки.

Головна мета – закріпитися у прифронтових населених пунктах, які можна використовувати як плацдарм для подальших операцій, наприклад, для захоплення Курахового чи Покровська, вважають аналітики.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вони зайшли вулицею Центральною» – речник ОШБ «Лють» про ситуацію у Торецьку