Начальників двох ТЦК на Київщині підозрюють у сприянні ухиленню від мобілізації

Під обшуків у житлових приміщеннях та автомобілях фігурантів виявили 1,2 мільйона доларів, заявляє СБУ

Служба безпеки України затримала двох очільників територіальних центрів комплектування на Київщині та ще одного підозрюваного в схемі ухилення від мобілізації – про це повідомили СБУ та Офіс генерального прокурора 16 серпня.

Йдеться про очільників Бучанського та Бориспільського ТЦК та іноземця, який, за даними СБУ, є «громадянином країни Південного Кавказу».

Під обшуків у житлових приміщеннях та автомобілях фігурантів виявили 1,2 мільйона доларів, заявляє СБУ.

«Як встановило розслідування, фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. За матеріалами справи, вартість таких «послуг» становила 37 тис. доларів США з одного ухилянта», – йдеться в повідомленні служби.

За цю суму співробітники ТЦК надавали фіктивні медичні довідки та забезпечували зняття потенційних призовників з військового обліку.

Читайте також: Чоловіки за кордоном, які не оновили дані, не зможуть отримати і обміняти водійські посвідчення – Кабмін

«Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тис. американських доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється», – додає СБУ.

Фігурантам повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, а також в наданні посадовцям неправомірної вигоди. В разі визнання винними їм загрожує до восьми років тюрми.

Офіс генпрокурора додає, що наразі задокументовано більше ніж 20 людей, які в такий спосіб намагалися ухилитися від мобілізації.

Наразі вирішується питання обрання підозрюваним запобіжних заходів.

У жовтні 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило про розслідування 260 кримінальних проваджень, пов’язаних із роботою терцентрів комплектування і військово-лікарських комісій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Колишньому керівнику Рівненського ТЦК суд обрав новий запобіжний захід – ДБР