В Україні відкрили новий табір для військовополонених – проєкт «Хочу жить»

Особливістю нового табору називають те, що там створені умови для утримання військовополонених із пораненнями (фото ілюстративне)

В Україні відкрили новий табір для російських військовополонених – «Центр-5», повідомив державний проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими «Хочу жить».

Там пояснили, що відкриття нового табору пов’язане з тим, що кількість росіян, які щомісяця здаються в полон ЗСУ, значно перевищує кількість тих, кого Росія повертає в рамках обмінів, і місця утримання військовополонених в Україні «дуже швидко заповнюються».

«Умови «Центр-5» традиційно відповідають усім вимогам міжнародного гуманітарного права: окремі спальні місця, триразове гаряче харчування, душові з гарячою водою, доступ до медичної допомоги», – зазначили в проєкті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Середня позиція». Що розповіли кадировці в українському полоні

Особливістю нового табору називають те, що там створені умови для утримання військовополонених із пораненнями.

«Таких військовополонених росіян в Україні дуже багато, і російська сторона спеціально відмовляється повертати саме інвалідів і хворих. Ось уже 2,5 роки Росія відмовляється виконувати вимоги Женевських конвенцій та блокує створення змішаних медичних комісій для проведення репатріації поранених та хворих», – йдеться в заяві.

У проєкті також заявили, що Україна дотримується взятих на себе зобов’язань у рамках Женевських конвенцій, і різні міжнародні спостерігачі й ЗМІ можуть відвідувати місця утримання російських полонених.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати додому – Лубінець

«Ми постійно вимагаємо від російської сторони дзеркального поводження з українськими полоненими та виконання взятих на себе обов’язків відповідно до Женевських конвенцій», – йдеться в повідомленні.

Відколи українська армія розпочала наступ у Курській області Росії 6 серпня, українська влада і військові заявили про сотні російських військових, які потрапили у полон. Зокрема, президент Володимир Зеленський зазначив, що Курська операція дала один із найбільших внесків в обмінний фонд для звільнення українців із полону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: страти українських полонених схвалюють і заохочують російські командири

У звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня, вказано, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням і жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством і приниження.

За даними Міністерства оборони України, щонайменше 177 українців загинули в російському полоні після повномасштабного вторгнення Росії.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вказано, що станом на 18 вересня 2024 року 65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або полоненими.

Генпрокурор України Андрій Костін заявив, що до 90% українських військових зазнали в полоні тортур, сексуального насильства чи інших форм нелюдського поводження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час