МЗС закликало Міжнародну морську організацію направити моніторингову місію в порти Одеси

Контейнери, пошкоджені російським ракетним ударом під час атаки Росії на Україну в Одеській області, Україна, 10 жовтня 2024 року

Україна офіційно звернулася до Міжнародної морської організації із закликом невідкладно направити до портів Великої Одеси міжнародну моніторингову місію на тлі російських атак. Про це заявив очільник Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга 16 жовтня під час візиту глав дипломатій держав Північної Європи та Балтії до Одеси.

«Забезпечення свободи мореплавства у Чорному морі є нашою спільною метою та одним із ключових пріоритетів президента України Володимира Зеленського. Маємо зупинити агресора, показати єдність міжнародної спільноти в протидії його варварству та фіксувати кожен злочин», – цитує міністра пресслужба МЗС.

Український дипломат запросив партнерів розглянути можливість додаткового сприяння у страхуванні суден і терміналів. Він відзначив високу ефективність Українського коридору, додавши, що з серпня 2023 року до українських портів зайшло понад 2800 суден.

«Тут, в Одесі, російський повітряний терор особливо відчутний. Колеги мали змогу побачити наслідки варварських російських обстрілів. Загалом за час повномасштабного вторгнення відбулося понад 50 російських атак проти наших портів, внаслідок яких було пошкоджено понад 300 об’єктів портової інфраструктури та 23 цивільних судна, знищено понад 100 тисяч тонн агропродукції», – підкреслив міністр.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Підштовхнути Україну до переговорів» – ISW про російські удари по цивільних суднах

За словами глави МЗС, лише за останній місяць російські удари пошкодили чотири судна, зокрема з вантажами зерна для Єгипту та кукурудзи для Італії, а також гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини.

У середу, 16 жовтня, в Одесі міністр закордонних справ Андрій Сибіга провів переговори з колегами з країн Нордично-Балтійської вісімки, міністрами закордонних справ Швеції Марією Мальмер Стенергард, Данії Ларсом Льокке Расмуссеном, Естонії Марґусом Цахкною, Латвії Байбою Браже, Литви Габріелюсом Ландсбергісом, Норвегії Еспеном Бартом Ейде, держсекретарем МЗС та Міноборони Фінляндії Пасі Раялою, постійним держсекретарем Ісландії Мартіном Еййолфссоном.

За даними віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олексій Кулеба, за останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища.

Російські війська регулярно атакують Одещину, зокрема її портову інфраструктуру. При цьому керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України.

Україна є одним із провідних світових виробників й експортерів зерна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова МЗС Швеції: країни Нордично-Балтійської вісімки нададуть Україні «зимовий» пакет допомоги