Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба: за останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища


Унаслідок російських атак пошкодженні та знищенні майже 300 об’єктів портової інфраструктури. Фото ілюстративне
Унаслідок російських атак пошкодженні та знищенні майже 300 об’єктів портової інфраструктури. Фото ілюстративне

За останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища, повідомив у телеграмі віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

«Цілями ворожих обстрілів у першу чергу є порти, цивільні судна та зерносховища. Так, за останні три місяці ворог здійснив майже 60 таких атак. Їх наслідком стало пошкодження та знищення майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних судна. Постраждали 79 цивільних. Серед них працівники портів, логістичних компаній та екіпажі суден», – написав він у телеграмі.

Кулеба зазначає, що мета цих атак – зниження експортного потенціалу України, йдеться про «свідоме провокування продовольчої кризи у тих частинах світу, які прямо залежать від постачання українського зерна».

Насамперед, за його словами, наслідки обстрілів позначаться на державах Глобального Півдня та Європи, понад 40 держав сьогодні отримують українське зерно – серед них Єгипет, Лівія, Туніс, Алжир, Китай, В’єтнам, Індонезія, Іспанія, Туреччина, Нідерланди.

Ввечері 9 жовтня сили РФ балістикою атакували портову інфраструктуру Одещини. За даними української влади, внаслідок атаки загинули восьмеро людей, є поранені. Також пошкоджений контейнеровоз Shui Spirit – це вже третє іноземне судно, яке зазнало російської атаки за останні чотири дні.

Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль повідомив, що на цьому контейнеровозі було 45 контейнерів з фасованою соняшниковою олією – ця партія була гуманітарним вантажем на замовлення ООН для постачання до Палестини. За його словами, Україна, попри війну, постачає продукцію для 400 млн людей у світі.

Російські війська регулярно атакують Одещину, зокрема її портову інфраструктуру. При цьому керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України.

Україна є одним із провідних світових виробників й експортерів зерна.

Форум

XS
SM
MD
LG