Reuters: на збитому в Судані Іл-76 був бізнесмен Гранов, пов’язаний із торговцем зброєю Бутом

Рештки літака, який упав у Судані

На борту збитого в Судані Іл-76 був російський бізнесмен Віктор Гранов, пов’язаний зі звільненим у межах обміну між США і Росією торговцем зброєю Віктором Бутом. Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на посвідчення особи, фотографії яких редакція отримала від угруповання «Сили швидкого реагування» (RSF), яке збило літак.

На місці аварії було виявлене службове посвідчення, південноафриканські водійські права та прострочений паспорт 67-річного Віктора Гранова, який був одним із членів екіпажу. Згідно зі звітом Amnesty International від 2005 року, пов’язаний із Бутом Гранов був південноафриканським бізнесменом, який керував двома авіакомпаніями, що постачали зброю до Конго.

Другим членом екіпажу Іл-76, згідно зі знайденим серед уламків російським паспортом, міг бути 33-річний Антон Селиванець. У його соцмережах журналісти знайшли фотографії на тлі літаків із логотипом Всесвітньої продовольчої програми. Проте представник цієї гуманітарної організації заявив Reuters, що цей росіянин у них не працює.

RSF також передали журналістам відео, яке, як стверджується, було зняте з мобільного телефона, знайденого в літаку. Reuters ідентифікував одного із чоловіків на відео, ним виявився 61-річний росіянин Олександр Кабанов. Соцмережі чоловіка свідчать, що він служив у повітряно-десантних військах і провів кілька років в Африці.

Родичі всіх трьох росіян не відповіли на запити журналістів щодо коментарів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗМІ: над Суданом збили вантажний літак, ймовірно, на борту були росіяни

Вантажний Іл-76 був збитий у Судані 21 жовтня, як стверджують у RSF, «помиково», оскільки його сплутали з бомбардувальником. При цьому там повідомили, що літак використовувався для скидання зброї, боєприпасів та продовольства до міста Ель-Фашр, оточеного угрупованням.

Російське посольство в Судані заявляло, що «в контакті з суданською владою вдається до всіх необхідних дій для з’ясування обставин інциденту», але ситуація ускладнюється тим, що літак упав у охопленому боями Дарфурі.

Віктор Бут – міжнародний торговець зброєю, засуджений у 2012 році у США до 25 років ув’язнення за спробу продати зброю колумбійським повстанцям. Він заперечував свою провину. Після повернення до Росії в результаті обміну він став членом лояльної режиму Путіна партії ЛДПР. У вересні 2023 року Віктор Бут отримав мандат законодавчих зборів Ульяновської області за партійним списком ЛДПР.