Суд припинив одну з кримінальних справ проти Трампа – щодо секретних документів

Суд у штаті Флорида припинив кримінальну справу щодо неналежного поводження з секретними документами, порушену проти колишнього президента США Дональда Трампа. Окружна суддя Ейлін Кеннон ухвалила, що спеціальний прокурор Джек Сміт був незаконно призначений на посаду і не мав повноважень керувати розслідуванням.

Сміт був призначений на посаду генеральним прокурором США Мерріком Гарландом. У рішенні суду сказано, що призначення вищих федеральних чиновників є прерогативою президента та Сенату, а повноваження призначати нижчих чиновників генеральному прокурору мав надати Конгрес, проте в жодному американському законі не сказано, що генпрокурор має таке право.

Суддя назвала це «узурпацією влади». У рішенні йдеться, що офіс спеціального прокурора незаконно отримував фінансування з бюджету. Рішення, ймовірно, буде оскаржене стороною обвинувачення, зазначає агентство Reuters. У кількох інших судових рішеннях практика призначення спецпрокурора визнавалася законною.

Адвокати з офісу Сміта заявляли, що існує практика призначення спеціальних прокурорів для ведення політично значущих розслідувань. Сміт був призначений, щоб забезпечити розслідування щодо Трампа незалежно від міністерства юстиції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Трамп після нападу анонсував виступ на з’їзді республіканців у Вісконсині

Кримінальна справа про незаконне зберігання секретних документів вважалася найнебезпечнішою із усіх юридичних загроз колишньому президентові, додає «Голос Америки». Трамп був звинувачений у десятках епізодів незаконного зберігання секретних документів у своєму маєтку у Флориді, злочинній змові та наданні помилкових свідчень. Максимальне покарання за цими статтями передбачає десятки років ув’язнення.

Сам він наполягав на своїй невинуватості. Це друга юридична перемога його адвокатів цього року: 1 липня Верховний суд США ухвалив, що політик має право на юридичний імунітет у зв’язку з діями, вчиненими ним у рамках виконання його конституційних обов’язків. Це може призвести до закриття кількох справ проти нього.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Трампа офіційно висунули кандидатом від республіканців, обрано ймовірного віцепрезидента США

15 липня у Вісконсині відкрився з’їзд Республіканської партії, де Трампа офіційно висунули на посаду президента. Сам він оголосив, що кандидатом на посаду віцепрезидента в його команді став сенатор із Огайо Джей Ді Венс.