Столтенберг щодо далекобійних ударів по РФ: «найбільший ризик для Європи – це перемога Путіна»

Рішення щодо дозволу Україні завдавати далекобійних ударів по території Росії «залежатиме від окремих союзників», розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Рішення щодо дозволу Україні завдавати далекобійних ударів по території Росії «залежатиме від окремих союзників», розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю LBC.

Генсек Альянсу, який незабаром має залишити цю посаду, «привітав публічні дискусії останніх днів щодо можливого дозволу Україні завдавати ударів по російській території далекобійною зброєю».

«Ці рішення мають ухвалювати окремі союзники, але важливо, щоб ми тісно консультувалися щодо цих питань», – додав він.

Коментуючи занепокоєння деяких союзників стосовно ризику ескалації війни в Україні, Столтенберг нагадав, що йдеться про «повномасштабну війну в Європі, розпочату Москвою».

«На війні немає варіантів без ризику. Але я продовжую вважати, що найбільшим ризиком для нас буде перемога президента Путіна в Україні», – підкреслив генсек.

Раніше країни Заходу не дозволяли Україні завдавати ударів по міжнародно визнаній території Росії високоточними далекобійними системами, які вони постачають Києву. Проте за підсумками візиту міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Леммі та державного секретаря США Ентоні Блінкена Лондон міг зняти таке обмеження – офіційно про це не повідомлялося, однак із посиланням на джерела про це написала газета The Guardian. Блінкен під час візиту також натякнув, що США можуть зняти заборону аналогічного застосування ATACMS.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нова реальність Путіна. Виявилося, що він «не воював з НАТО» весь цей час