«Україна бореться за кожного громадянина» – Стефанчук про Єсипенка та інших засуджених РФ у Криму

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук

Україна бореться за кожного громадянина, незаконно затриманого та ув’язненого владою РФ, у тому числі на території окупованого Криму. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відповідаючи на запитання кореспондента проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, чи обговорювалося на полях Третього парламентського саміту «Кримської платформи» звільнення цих людей, зокрема журналіста-фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

«Питання гуманітарної підтримки було одним із найважливіших, у тому числі гуманітарної підтримки в частині визволення як українських бранців свободи, у тому числі і викрадених із території Криму. І сьогодні особливо хотів би наголосити, що дуже важливо, що на цьому Третьому саміті «Кримської платформи» брав участь Наріман Джелял. Це яскравий приклад того, що Україна бореться за кожного свого громадянина. За кожного несправедливо поневоленого. І ми так і чинитимемо з кожним. З кожним прізвищем. Тому що за кожним прізвищем, за кожною цифрою стоїть людська доля. І це для нас дуже важливо», – заявив Стефанчук.

За словами Стефанчука, не лише Україна ставитиме питання про звільнення українських полонених, це питання ставитимуть усі учасники Третього парламентського саміту «Кримської платформи».

«Тому, безперечно, питання повернення українських бранців, питання повернення українських дітей, незаконно депортованих з України, викрадених з України, за що Путін отримав ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду, і зараз вони весело обговорюють це в Казані, сидячи за одним поряд з міжнародним злочинцем, – це всі питання, які ми ставитимемо, і це ставитиме не лише Україна. Це ставитиме кожен із тих, хто сьогодні був тут і ще раз довів свою відданість тому, за що сьогодні бореться Україна», – додав Стефанчук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Алсу Курмашева на конференції ОБСЄ закликала допомогти арештованим у Білорусі й Криму журналістам Радіо Свобода

Раніше голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на пресконференції напередодні Третього парламентського саміту «Кримська платформа» повідомила, що від часу окупації Криму РФ розвивала систему кримінальних політичних переслідувань проти журналістів.

За її інформацією, найчастіше використовуються звинувачення в тероризмі, шпигунстві чи зберіганні зброї. Як приклад вона навела справу Владислава Єсипенка, в машину якого ФСБ підклало гранату і це спричинило фабрикацію кримінальної справи стосовно нього.

Владислав Єсипенко – український журналіст, фрилансер Крим.Реалії. До арешту висвітлював соціальну та екологічну проблематику, проводив опитування кримчан. 10 березня 2021 року його затримали в Сімферополі. Російська влада звинуватила журналіста в збиранні інформації «на користь спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

У результаті Єсипенка засудили до п’яти років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу на суму 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі. Сам журналіст стверджує, що російські силовики його катували, зокрема електрикою, домагаючись свідчень.