Розвідка США вважає заяви про відведення військ РФ «хитрістю» – Washington Post

Російсько-білоруські начання в Бліорусі, 4 лютого 2022 року

Розвідка США вважає заяви російського Міноборони про відведення військ від кордону з Україною навмисним обманом, «хистрістю», спрямованою на те, щоб ввести в оману Сполучені Штати Америки й інші держави, пише The Washington Post із посиланням на чотирьох американських посадовців.

Співрозмовники газети розповіли, що Росія продовжує збільшувати своє угруповання поблизу кордону з Україною. Крім того, за даними джерел, Москва може інсценувати теракт або хімічну атаку на російській території і звинуватити у цьому Київ і Вашингтон. Дії Росії співрозмовники The Washington Post називають частиною кампанії з дезінформації.

Російська сторона публікацію поки що не коментувала.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Про ймовірне використання хімічної зброї Росією говорив і держсекретар США на засіданні Ради безпеки ООН. Ентоні Блінкен закликав Москву відмовитися від нападу на Україну і відвести війська до місць дислокації. У відповідь заступник голови російського МЗС Сергій Вершинін відкинув усі звинувачення американської сторони і наголосив, що країни Заходу не змогли чинити тиск на Київ для виконання Мінських угод.

У свою чергу, голова Ради національної безпеки України Олексій Данілов заявив, що Київ не бачить ознак повномасштабної військової операції з боку Москви. При цьому він звернув увагу на провокації з боку Росії на Донбасі. Останніми днями там спостерігається помітне загострення ситуації.

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що загроза російського вторгнення до України найближчим часом є «дуже високою».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія оголосила про нові навчання за участю «стратегічних сил»

За даними Байдена, Росія не відвела «жодного підрозділу» від кордонів України.

Попри заяви російського Міноборони про те, що частина військ після навчань повертаються на свої бази, США і НАТО заявили, що не бачать відведення російських військ від кордону з Україною, і що загроза нападу зберігається.

Президент України Володимир Зеленський під час перебування в Маріуполі наголосив, що Київ бачить лише невелику ротацію російських військовослужбовців, але відведення підрозділів не фіксується.