У Португалії на запит США затримали росіянина, який очолює криптовалютну компанію

У Португалії на запит США затримали 26-річного очільника криптовалютної компанії Gotbit, громадянина Росії Олексія Андрюніна у справі про шахрайство з криптовалютою, повідомляє міністерство юстиції США.

Андрюнін і його співвітчизники директор Gotbit з маркетингу Федір Кедров та директор з продажу Каві Джалілі звинувачуються в шахрайстві та маніпуляціях на ринку криптовалют. За версією слідства, у 2018–2024 роках фігуранти здійснювали з криптовалютою фіктивні угоди, щоб створити видимість торгової активності та залучити покупців.

Унаслідок незаконних операцій вони отримували десятки мільйонів доларів. 2019 року Андрюнін розповідав в інтерв’ю, що розробив код для штучного завищення обсягу торгівлі криптовалютою, йдеться в повідомленні міністерства юстиції США.

Загалом звинувачення в шахрайстві та маніпуляціях на ринку криптовалют висунуті 18 фізичним та юридичним особам. Крім Gotbit, у справі фігурують криптокомпанії ZM Quant, CLS Global та MyTrade. Четверо обвинувачених визнали себе винними, ще один погодився визнати себе винним.

Трьох обвинувачених затримали в американському штаті Техас, Великій Британії та Португалії. Андрюнін очікує екстрадиції до США, він має громадянство Португалії. Влада США конфіскувала понад 25 мільйонів доларів у криптовалюті і деактивувала кілька торгових ботів, відповідальних за фіктивні угоди на мільйони доларів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Біткоїн досяг нового історичного максимуму в 69 тис доларів

Наприкінці вересня США запровадили санкції проти росіянина Сергія Іванова та двох пов’язаних із ним криптообмінників Cryptex та PM2BTC. За даними міністерства фінансів США, ці майданчики надавали послуги з проведення «незаконних фінансових операцій» та були пов’язані з кіберзлочинцями. Президент США Джо Байден раніше заявив, що американські відомства в координації з міжнародними партнерами працюють над «руйнуванням глобальної криптовалютної мережі, щоб протистояти ухиленню від санкцій проти Росії та відмиванню грошей».