США більше не мають заперечень щодо запрошення України до НАТО – ЗМІ

Лідери США, Німеччини, Франції та Великобританії під час зустрічі у Берліні, 18 жовтня 2024 року

США більше не мають принципових заперечень щодо запрошення України до НАТО. Про це пише видання Le Monde з посиланням на дипломатичні джерела, знайомі із підсумками зустрічі лідерів США, Франції, Німеччини та Великобританії у Берліні 18 жовтня.

За словами співрозмовників видання, президент Сполучених Штатів Джо Байден може ініціювати процес запрошення для України під час перехідного періоду, якщо вибори виграє кандидатка від Демократичної партії та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс. Водночас співрозмовник Le Monde уточнює, що у разі перемоги республіканця Дональда Трампа, то «найменша ініціатива Байдена створює ризик погіршення ситуації».

Le Monde пише, що якщо США не мають принципових заперечень щодо запрошення України до НАТО, то свою позицію може змінити і Німеччина.

Джерела газети також розповіли, що лідери чотирьох країн на зустрічі в Берліні також обговорювали можливість зняття заборони використання Україною далекобійної зброї для ударів по території Росії. Франція та Великобританія готові дозволити такі удари, Німеччина та США побоюються, що вони призведуть до подальшої ескалації конфлікту, йдеться у публікації.

Читайте також: Байден каже, що немає консенсусу щодо далекобійної зброї для України

Напередодні під час інтерв’ю українським журналістам Володимир Зеленський заявив, що Україна в питанні вступу до НАТО із США вже стала ближчою, але у Німеччини залишається скепсис.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. Першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Перед цим Зеленський представив цей план у Британії, Франції, Німеччині та Італії, а у вересні – США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Формула інтеграції України до НАТО. Зеленський і Залужний говорять про головний інструмент