У США обговорюють відправку крилатих ракет великої дальності в Україну – Politico

Модель ракети JASSM

Адміністрація президента США Джо Байдена «відкрита» для надання Україні крилатих ракет дальнього радіусу дії, що надасть українським винищувачам F-16 більшої бойової потужності, пише 15 серпня видання Politico з посиланням на джерела в адміністрації президента.

«Готовність Білого дому надати Україні ракети класу «земля-повітря» зʼявилася на тлі напрочуд успішної наземної операції Києва в глибині Росії, яка триває вже другий тиждень, збентеживши Володимира Путіна і змусивши його перенаправити війська з поля бою в Україні», – йдеться у матеріалі.

Вказано, що остаточного рішення про відправку ракет ще не прийнято, але, за словами одного з чиновників адміністрації Байдена, зараз йде робота над складними деталями. Ці питання включають перевірку передачі чутливих технологій і забезпечення того, щоб українські літаки могли запустити ракети.

За даними Politico, йдеться про крилаті ракети JASSM дальністю 300 кілометрів.

Два співрозмовники видання зазначили, що Пентагон вже працює з Україною над технічними питаннями, які дозволили б наявним в Києві радянським літакам і нещодавно поставленим F-16 запускати ракети по цілях.

Пентагон відмовився коментувати, чи схвалив він передачу ракет.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генштаб підтвердив ураження чотирьох військових аеродромів у Росії

Україна закликає західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Наразі відомо про далекобійні удари з застосуванням дронів. Наприклад, на початку травня у російському Башкортостані український безпілотник вразив нафтопереробний завод. Як повідомило тоді Радіо Свобода поінформоване джерело, це був дрон Служби безпеки, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

JASSM – американська високоточна крилата ракета класу «повітря – земля», розроблена корпорацією Lockheed Martin. Призначена для ураження важливих, високозахищених стаціонарних і цілей, що переміщуються, в будь-яких умовах погоди і в будь-який час доби.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Є речі, які лише дронами не зробиш» – Зеленський про необхідність далекобійних рішень для України