США підтвердили затримку постачання боєприпасів Ізраїлю

Міністр оборони США Ллойд Остін

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що Сполучені Штати зупинили постачання Ізраїлю однієї партії боєприпасів великої потужності – на тлі побоювань Вашингтона щодо військової операції Ізраїлю у місті Рафах на півдні Сектора Гази.

Про те, що США зупинили частину постачання озброєнь Ізраїлю, раніше з посиланням на джерела повідомляло видання Axios. Пізніше повідомлення підтвердили The New York Times та Associated Press, також із посиланням на джерела.

На слуханнях у комітеті Сенату з питань асигнувань 8 травня Остін заявив: «Оцінивши ситуацію, ми зупинили постачання однієї партії боєприпасів великої потужності. Ми ще не ухвалили остаточного рішення щодо того, як діяти далі з цією партією» (цитата за Reuters).

За словами очільника Пентагону, адміністрація Байдена виступає проти можливої операції Ізраїлю в Рафаху, побоюючись за долю палестинського цивільного населення.

Зупинення відправлення однієї партії боєприпасів підтвердив і представник Держдепартаменту. Він також зазначив, що йде «оцінка» інших постачань Ізраїлю, не навівши подробиць.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія оборони Ізраїлю заявила про взяття під контроль КПП Рафах на кордоні з Єгиптом

Повідомляється, що припинено передачу Ізраїлю 1800 бомб масою 2 тисячі фунтів (907 кг), а також 1700 бомб масою 500 фунтів (приблизно 227 кг). Вони входять до ухваленого Конгресом пакету допомоги Ізраїлю, а до поставок, схвалених раніше. Рішення про зупинення постачання, як повідомляється, було ухвалено минулого тижня за участю президента Джо Байдена.

Минулого тижня Ізраїль ще не проводив операцію в Рафаху. Цього понеділка, після того, як черговий раунд переговорів про можливе припинення вогню в Каїрі не дав результатів, ізраїльські військові закликали евакуюватися мешканців кількох районів Рафаха, заявивши, що там відбудеться операція проти угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС). Згодом розпочалися бомбардування. Ізраїльські військові також зайняли КПП «Рафах» на кордоні з Єгиптом із боку Гази. Вуличні бої в самому місті поки що не відбуваються.

Ізраїль розпочав бойову операцію в Газі після нападу угруповання «Хамас» на південь країни 7 жовтня. Тоді було вбито понад 1200 мирних жителів, понад 250 людей було взято в заручники та вивезено до Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу». Рафах ізраїльська влада називає останнім оплотом джигадистів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗМІ: США затримали постачання бомб Ізраїлю через його операцію в Рафаху

США застерігали Ізраїль від проведення бойової операції на півдні Гази. Вашингтон звертав увагу, що в Рафаху перебуває близько мільйона біженців із інших районів Гази.

Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. За даними підконтрольного «Хамасу» МОЗ Гази, з жовтня в секторі загинули близько 35 тисяч палестинців (незалежного підтвердження ці цифри не мають). Ізраїльські військові заявляють, що атакують виключно інфраструктуру угруповання, і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти у густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.