Доступність посилання

ТОП новини

Відбудова розбомблених будинків у Секторі Гази може тривати десятки років – ООН


Зруйновані будівлі в Хан-Юнісі на півдні Сектору Гази, 22 квітня 2024 року
Зруйновані будівлі в Хан-Юнісі на півдні Сектору Гази, 22 квітня 2024 року

Відновлення будинків у Секторі Гази, зруйнованих через війну Ізраїлю проти угруповання «Хамас» (визнаного терористичним в ЄС і США), може затягнутися до наступного століття, якщо темпи будуть відповідати тенденції попередніх конфліктів, йдеться у звіті ООН, оприлюдненому 2 травня, повідомляє агентство Reuters.

Майже сім місяців ізраїльських бомбардувань завдали збитків на мільярди доларів, залишивши чимало багатоповерхівок Сектору Гази повністю зруйнованими, кажуть в ООН.

За оцінками, опублікованими Програмою розвитку ООН, Сектору Гази потрібно буде «приблизно 80 років для відновлення всіх повністю зруйнованих житлових одиниць». Однак, за найкращим сценарієм, це може бути зроблено до 2040 року, йдеться у звіті.

В ООН заявили, що відновлення зруйнованої війною Смуги Гази коштуватиме приблизно від 30 до 40 мільярдів доларів і потребуватиме зусиль такого масштабу, якого не було з часів Другої світової війни.

«Масштаб руйнування величезний і безпрецедентний», – цитує агентство AFP помічника генерального секретаря ООН Абдаллу аль-Дардарі.

Ізраїль розпочав наземну операцію у Смузі Гази у відповідь на напад угруповання «Хамас», визнаного терористичним в ЄС і США, на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді від рук джигадистів загинули близько 1200 осіб, включаючи дітей, жінок і літніх людей, понад 250 були захоплені в заручники й вивезені до Сектору Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу».

Підконтрольне «Хамасу» МОЗ Гази стверджує, що з початку бойових дій у секторі загинули десятки тисяч палестинців. Ці дані неможливо перевірити з незалежних джерел. Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. Ізраїльські військові стверджують, що атакують виключно інфраструктуру джигадистів і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Гуманітарна криза в Секторі Гази викликає все більшу стурбованість західних держав, лунають застереження про ризик голоду.

Форум

XS
SM
MD
LG