США посилюють санкції проти Ірану після ймовірної передачі ракет Росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен вітає міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Леммі в Лондоні, 10 вересня 2024 року

Сполучені Штати Америки 10 вересня запровадили нові санкції проти Ірану у відповідь на військову підтримку, яку Тегеран надає Росії, включно зі ймовірною нещодавньою поставкою балістичних ракет для використання у війні проти України.

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 10 фізичних осіб і шести юридичних осіб, що базуються в Ірані й Росії. У санкційному списку також – чотири судна, які, за словами Міністерства фінансів, дозволяють Ірану поставляти компоненти зброї і системи озброєнь до Росії. Сполучені Штати заявили, що до переданої зброї входять безпілотники і балістичні ракети малої дальності.

«Наприкінці 2023 року Іран і Росія підписали контракт на постачання сотень ракет. Влітку 2024 року російський військовий персонал навчався використовувати іранські ракети», – йдеться в заяві Міністерства фінансів. У відомстві додали, що Росія отримала першу партію ракет з Ірану раніше цього місяця.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Росія може атакувати інфраструктуру України іранськими ракетами Fateh-360

У заяві Міністерства фінансів США йдеться про те, що Iran Air — головна авіакомпанія країни — була однією з організацій, на яку поширюються санкції. В американському відомстві зазначили, що його дії проти авіакомпанії й інших організацій, фізичних осіб і суден були «одночасними» з діями, оголошеними міжнародними партнерами.

Оголошення про санкції з’явилося після того, як Сполучені Штати і ключові європейські союзники звинуватили Іран у небезпечній ескалації, яка загрожує європейській безпеці, через поставку балістичних ракет малої дальності Росії.

Раніше схожі санкції оголосила Велика Британія.

Сьогодні про те, що Росія вже отримала балістичні ракети від Ірану, повідомив державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен. Західні розвідки повідомляють, що Москва отримала близько 200 ракет для тактичних ракетних комплексів «Фатех-360», кількість пускових установок не уточнюється.

Іран є одним із ключових військових спонсорів Росії й передав їй раніше безпілотники для використання у війні в Україні.

Іранська влада, як і у випадку з дронами, заперечує надання ракет Москві для війни в Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Всі опції на столі» – МЗС про наслідки після підтвердження передачі Іраном ракет Росії