США виділять понад 300 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу палестинцям

Сполучені Штати мають намір виділити 336 мільйонів доларів додаткової гуманітарної допомоги палестинцям у Секторі Гази та на Західному березі річки Йордан. Про це пише агентство Reuters із посиланням на джерела в американському Агентстві міжнародного розвитку (USAID).

Фінансування дозволить доставити на ці території продукти, медикаменти та предмети першої потреби, а також забезпечити взимку тимчасовим житлом тих палестинців, які були змушені залишити свої будинки через дії ізраїльської армії.

В USAID заявили, що впродовж останнього року Смуга Гази та Західний берег річки Йордан перебувають у стані гуманітарної кризи. «США продовжують закликати всі сторони конфлікту домовитися про перемир’я та негайне звільнення заручників, а також забезпечити можливість широкомасштабного доправлення гуманітарної допомоги до Смуги Гази та всередині неї», – наголосили в агентстві.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ООН зупинила роздавання продуктів у місті Рафах у Секторі Гази

7 жовтня 2023 року радикальне угруповання «Хамас», визнане терористичним у США та Євросоюзі, напало на південь Ізраїлю. Внаслідок нападу загинули близько 1200 ізраїльтян, приблизно 250 викрадені та вивезені до Гази. У відповідь Ізраїль розпочав бойові дії проти «Хамасу». Після цього сотні тисяч місцевих жителів були змушені залишити свої будинки. Підконтрольне «Хамасу» міністерство охорони здоров’я Гази стверджує, що через ізраїльські бомбардування загинули понад 30 тисяч жителів, незалежного підтвердження ці дані не мають.

На Західному березі річки Йордан, частину території якого контролює Палестинська національна адміністрація, також є структури «Хамасу», але там вони не перебувають при владі.

ООН та багато країн світу закликають «Хамас» та Ізраїль якнайшвидше укласти угоду про перемир’я. США, Катар та Єгипет пропонують себе як посередників у цьому питанні. Однак поки що всі переговори заходять у глухий кут.