CNN: тіло лідера «Хамасу» Сінвара можуть обміняти на звільнення ізраїльських заручників

Як зазначає дипломатичне джерело, повернення останків Сінвара в Газу за будь-яких обставин створює ризик згуртувати прихильників «Хамасу»

Тіло лідера угруповання «Хамас» Ях’ї Сінвара може бути використано як «розмінна монета» в обмін на звільнення ізраїльських заручників, які утримуються в Газі, повідомляють ізраїльські джерела CNN.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, останки Сінвара на даний час перебувають в секретному місці в Ізраїлі після того, як він був убитий в середу ізраїльськими силами в південній частині Гази.

Два джерела повідомили CNN, що звільнення заручників, ймовірно, буде пріоритетом Ізраїлю при вирішенні питання про те, як використовувати останки людини, яку Ізраїль звинувачує в організації атак 7 жовтня минулого року.

Понад 100 заручників, захоплених під час нападів «Хамасу» (угруповання визнане США та ЄС терористичним), залишаються в полоні в Газі. За словами одного ізраїльського джерела, ізраїльська влада наразі зважує, як «швидко створити тиск» на «Хамас», щоб він їх відпустив.

«Якщо «Хамас» хоче обміняти його останки на ізраїльтян, живих чи мертвих, то добре», – сказало ізраїльське дипломатичне джерело.
Обидва джерела погодилися, що Сінвара можна розглядати як «розмінну монету».

За словами ізраїльського джерела, обмін на заручників – це, ймовірно, єдиний спосіб повернути останки Сінвара в Газу. «В іншому випадку його не віддадуть», – сказало джерело.

Як зазначає дипломатичне джерело, повернення останків Сінвара в Газу за будь-яких обставин створює ризик згуртувати прихильників «Хамасу». Якби Сінвара поховали в Газі, це місце могло б стати святинею для його послідовників, прогнозує джерело.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Хезболла» заявила про перехід до «нової фази» у протистоянні з Ізраїлем після вбивства лідера «Хамасу»

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) та ізраїльська Служба спільної безпеки (ШАБАК, аналог української СБУ) 17 жовтня підтвердили вбивство лідера угруповання «Хамас» Ях’ї Сінвара. У спільній заяві вони стверджують, що нещодавні операції ізраїльських військових скоротили територію, на якій міг діяти Сінвар, що зрештою призвело до його смерті.

Сінвар став політичним лідером «Хамасу» на початку серпня. Він замінив на посаді Ісмаїла Ханію, якого було вбито наприкінці липня в результаті удару по його резиденції в Тегерані.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хто такий лідер «Хамасу» Ях’я Сінвар? І що з ним?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нетаньягу заявив, що вбивство Сінвара є «початком кінця» війни в Газі