Намагалися зірвати мобілізацію та публікували локації ЗСУ. СБУ каже про затримання 19 дописувачів телеграм-каналів

Затримання відбулися на Хмельниччині, Вінниччині та у Києві

Служба безпеки України та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію та публікували локації ЗСУ.

Як повідомляє пресслужба СБУ, фігуранти знімали провокативні стріми та поширювали фейкові повідомлення про українських військових, зокрема представників ТЦК.

За даними відомства, на Хмельниччині заблокували підривну діяльність одразу 14 осіб, які публічно закликали військовозобов’язаних ухилятися від мобілізації – зокрема вони публікували місця перебування та маршрути переміщення представників ТЦК і Національної поліції.

Читайте також: Нацрада закликає медіа до коректного висвітлення мобілізації та діяльності ТЦК

Також СБУ повідомляє про викриття чотирьох жителів Києва, які публікували у чатах телеграм-каналів геолокації мобільних блокпостів на території Київщини.

«На Вінниччині судитимуть 30-річного ухилянта, який, крім того що сам ховався від призову, ще й агітував на своєму телеграм-каналі наслідувати його приклад», – йдеться у повідомленні.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки вже повідомили п’ятьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Наразі планується повідомити про підозру іншим фігурантам.

В українському інформаційному просторі з’являються повідомлення про скандали між працівниками ТЦК і громадянами на вулицях міст і сіл. Негативна інформація про мобілізацію швидко поширюється соціальними мережами, з’являються сотні дописів і домислів, включається велика кількість ботів.

Неодноразово зазначалось, що це є наслідком інформаційно-психологічних операцій РФ. Наприклад, у квітні Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України попереджали, що Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України під назвою «Ухилянт», щоб зірвати мобілізацію, чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе «ухилянтами».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сухопутні війська ЗСУ нагадують про можливу відповідальність за неправдиві висловлювання про мобілізацію
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Нульова толерантність до корупції»: Павлюк розповів про співпрацю ЗСУ з правоохоронцями