У Києві затримали диверсантів, які планували підпали на об’єктах «Укрзалізниці» – СБУ

Служба безпеки України та Національна поліція затримали у Києві двох осіб, які за завданням російської розвідки готували серію підпалів, кажуть у пресслужбі

Служба безпеки України та Національна поліція затримали у Києві двох осіб, які за завданням російської розвідки готували серію підпалів на об’єктах «Укрзалізниці», йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

За даними СБУ, «зловмисники планували атакувати релейні шафи сигнальних установок на ключових напрямках залізничного сполучення».

Відомо, що затримані – 22-річний рецидивіст і його 17-річний спільник.

«Рецидивіст, з судимостями за хуліганство та шахрайство, отримав пропозицію від російських спецслужб через месенджер телеграм наприкінці липня цього року. Йому запропонували спалити релейну шафу на вантажній станції «Укрзалізниці» в Києві», – зазначають у СБУ.

У відомстві розповіли, що «для виконання завдання він залучив свого знайомого, який допоміг йому здійснити розвідку та придбати інструменти для злому захисної панелі та легкозаймисту суміш. Диверсанти зламали дверцята релейної шафи та підпалили її, зафіксувавши процес на мобільний телефон для подальшого звіту перед російським куратором».

У СБУ кажуть, що після підпалу планувалося продовжити атаки на інші об’єкти залізничної інфраструктури Києва. Проте правоохоронці запобігли запевнили, що запобігли цим планам і затримали обох диверсантів на місці.

«Під час обшуків у їхніх помешканнях вилучено мобільні телефони з доказами їхньої діяльності, а також інструменти, використані для підпалу. Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за частиною 2 статті 28 та частинами 1 і 2 статті 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану)», – зазначили в СБУ.

Відомо, що «рецидивіст перебуває під вартою, а його спільнику обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Обом загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна».

Раніше правоохоронці у Львові затримали двох місцевих жителів віком 17 та 18 років за підозрою у підпалі автомобілів військових. За даними слідства, на одному з російських Телеграм-каналів представник російської ФСБ пообіцяв старшому з них грошову нагороду за пошук та підпал автомобілів військових:

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині» – СБУ затримала священника УПЦ (МП)